ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ - Посланиците на държавите-членки на ЕС обсъждат днес в Брюксел възможни икономически санкции срещу Русия. Те могат да бъдат приети най-рано другата седмица, каза Джонатан Тод, говорител в Европейската комисия.

Според публикации в Ройтерс  и „Файнаншъл таймс“ мерките ще ограничат достъпа на руските държавни банки и фирми до средносрочни заеми от европейските финансови пазари, продажбата на високи технологии за руската енергетика и ембарго върху търговията с оръжие и със стоки с двойна употреба между страните от ЕС и Русия.

Налагането на такива санкции изисква единодушно решение на среща на върха на ЕС. Според запознати тя може да бъде свикана в близките седмици, ако до края на тази представителите на държавите-членки се споразумеят за наказателните мерки и възложат на Комисията да представи законодателно предложение за тях.

Отделно тази сутрин посланиците са обсъдили списък с най-малко десет нови имена на физически и юридически лица, на които да бъдат наложени визови забрани и замразяване на активите, научи „Клуб Z“. Досега под такива забрани са 72 руснаци и украинци и две предприятия в Крим.

Последната среща на върха на ЕС поиска проектосписък с нови обекти на ограничителни мерки с разширена правна основа. Това трябва да са физически и юридически лица, които материално подпомагат или се облагодетелстват от руската анексия на Крим и дестабилизията на Източна Украйна. Пакетът трябва да включва и нови ограничения за европейска търговия и инвестиции в Крим и Севастопол.

Забраната за средносрочно финансиране се очаква да се отнася до инвестиции в нови руски акции и дългови книжа с падеж над три месеца емитирани от институции с над 50 на сто държавно участие. Тя ще покрива и регистрирането на нови руски държавни финансови инструменти на европейските фондови борси.

Според европейски дипломати цитирани от Ройтерс Русия миналата година е емитирала почти половината от новия си дълг – 7,5 милиарда евро от общо 15,8 милиарда евро – на европейските финансови пазари. 

Руските оръжейни доставки за страни от ЕС са били за 3,2 милиарда евро, докато европейските за Русия – за 300 милиона евро. Стоките с двойна употреба, които ЕС продава на Русия, са за 20 милиарда евро годишно. Ограниченията на технологични трансфери за руската енергетика ще се целят в дългосрочното й развитие, но няма да засягат всекидневния добив.