От 1 февруари българският лев и румънската лея ще могат да се обменят в обменните бюра в Сърбия, гласи решение на Народната банка на Сърбия (НБС), съобщи агенция Танюг.

Левът и леята ще бъдат включени в списъка с чуждестранни валути, с които банките могат да търгуват, се казва в съобщение на НБС. Българската валута ще има код BGN и цифров код 975, докато румънската лея ще има код RON и цифров код 946. 

Мотивите на банката за решението са значението на Румъния и България във външнотърговския обмен на Сърбия и потенциала за развитие на икономическото сътрудничество. Взет е под внимание и постоянният приток на граждани на Румъния и България, които посещават Сръбия.

Въвеждането на двете валути влияе стимулиращо и на реализацията на общи икономически проекти на Сърбия с България и Румъния, както и че са членки на ЕС.

Досега при посещенията си в съседна Сърбия, българите обменяха на ръка левове срещу динари, а на много места в пограничните райони дори не се налага, тъй като местните приемат българските левове като разплащателно средство.