Украинският премиер Арсений Яценюк подаде днес оставка, след като управляващата коалиция "Европейски избор" се разпадна, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано председателят на парламента Александър Турчинов обяви официално крахът на коалицията. Това стана, след като тя бе напусната от партиите УДАР на боксьора Виталий Кличко и "Свобода" на националиста Олег Тягнибок. Третият член на коалицията бе партия "Отечество" на експремиерката Юлия Тимошенко.

Със стъпката си УДАР и "Свобода" искат да дадат формален повод на президента Петро Порошенко да разпусне парламента и да свика предсрочни избори за него. Това трябва да стане в 30-дневен срок, ако дотогава не бъде съставено ново правителство.

"След като коалицията се разпадна, единственият ми вариант е да направя нова с Партията на регионите и с комунистите. Това в никакъв случай няма да стане", заяви Арсений Яценюк при подаването на своята оставка.

Пак днес Александър Турчинов разпусна парламентарната фракция на компартията. Причина е намалявавнето на броя на депутатите й от 33-ма на 23-ма. Вчера президентът Петро Порошенко подписа указ, според който се променя минималният необходим брой депутати за съставяне на фракция. След това на всеослушание Турчинов заяви, че се надява във Върховната рада в Киев повече никога да няма комунистическа фракция. Много депутати реагираха с ръкопляскания.

Турчинов помоли УДАР и "Свобода" да представят кандидатура за служебен премиер, който да бъде на власт до изборите.

Всичко това става, докато Украйна очаква резултати от международното разследване на катастрофата с малайзийския боинг. Самолетът падна край границата с Русия на 17 юли и загинаха всички 298 души на борда. Много е вероятно боингът да е бил свален от руска ракета, изстреляна от сепаратисти в Източна Украйна. Нищо обаче още не е доказано.