Това е една особена история - на солидарност през социалните мрежи. Денят Х за южноафриканския град Кейптаун приближава. Или по-точно Денят Z - Денят зироу, нулевият ден, когато градът ще осъмне без никаква вода.

Спонтанна гражданска кампания в WhatsApp за даряване на вода на жителите на Кейптаун набира все повече привърженици и се превръща във феномен, отчита Си Ен Ен.

Таня ван дер Хевер, която живее в южноафриканския град Ийст Лондон, хранела 18-месечната си дъщеря, когато за първи път чува какво ще сполети Кейптаун, и тогава ѝ хрумва идеята.

"Не можете да храните бебетата си без вода, ще има много майки в Кейптаун, които няма да могат да нахранят малките си деца", обяснява тя пред Си Ен Ен.

Жителите на Кейптаун всеки ден са призовавани към нови стратегии за пестене на вода, след като властите обявиха официално, че последните запаси ще се изчерпят на 12 април. Причините за нй-тежката водна криза са различни - от най-голямата суша за последните 100 години до растящото бързо население - вече от 4 млн. души, както и климатичните промени.

 

 

Ван дер Хевер решава, че трябва да направи нещо, записва съобщение в WhatsApp и го праща на около 300 души в нейния град.

Съобщението е просто: Трябва да помогнем на жителите на Кейптаун, преди да стане твърде късно.

"Отидох в тоалетната, пуснах водата в тоалетната чиния и записах звука на телефона си, като добавих: Този звук приемаме за даденост във всекидневния си живот, но в Кейптаун той скоро ще изчезне", казва тя.

Призивът към съгражданите ѝ е да даряват по две петлитрови бутилки с вода. Тя изготвя и план как да бъде транспортирана водата в Кейптаун.

"Израсла съм във ферма", обяснява тя. "Фермерите, които носят продуктите си в Ийст Лондон, Йоханесбург и Дърбан, после обратно се връщат с празни камиони. Така че помислих, че те могат да занесат водата."

Благодарение на социалните мрежи идеята ѝ набира бързо скорост.

За 24 часа тя получава огромен брой съобщения от хора и компании, които искат да дарят вода, както и от фермери, готови да я занесат до Кейптаун.

Постепенно започва да получава и предложения за помощ и от други части на страната, а после и извън нея. Тя обяснява, че в Дърбан вече са събрани 60 тона вода, 90 в Йоханесбург и т. н.

Пунктове са организирани в тези градове с помощта и на благотворителната организация Gift of the Givers.

Кампанията набира все повече популярност, а акаунт в туитър, посветен на  #Water4CapeTown, призовава хората да сменят профилните си снимки в знак на съпричастност с Кейптаун.

Имтияз Сулиман, председател на Gift of the Givers, казва пред Си Ен Ен, че общо в страната са събрали вече над 50 хил. петлитрови бутилки и все по-често има дарения от чужбина, вкл. и от САЩ.

"Но това е само върхът на айсберга. Всеки ден кампанията се разраства. Имаме над 70 пунктове. Вече обмисляме да осигурим влакове за транспорта на водата от цялата страна", добавя Сулиман.