Двете лъвчета Масуд и Терез, с чиято съдба се наложи да се ангажира лично премиерът Бойко Борисов, заминават за спасителния център в Холандия до края на седмицата.

Това съобщи за Клуб Z Явор Гечев от фондация "Четири лапи", която се грижи за животните. Ден по-рано, от Министерство на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че лъвчетата заминават днес. Това обаче няма как да се случи, уточни Гечев, защото трябва да се организира цялостната логистика по транспортирането им. Това ще стане по изискванията на Европейския съюз при транспортиране на животни. Издадени са всички необходими документи, ще се използва специална "линейка".

За Холандия се очаква да замине и 3-годишният Асен, който също е в лошо здравословно състояние, но откакто е поверен на грижите на ветеринарите от столичната зоологическа градина, състоянието му се подобрява. Асен ще замине малко след Масуд и Терез. 

Казусът с двете лъвчета, родени преди няколко месеца в разградската зоологическа градина, се превърна в национална кауза и в показно за това как действат институциите на всички нива. Дори и в този на вид крайно отдалечен от политиката въпрос, в него се намеси и собственикът на "Телеграф" и "Монитор" Делян Пеевски. 

Зоологическата градина в Разград няма лиценз за отглеждането им. Още при раждането биват изпотъпкани от останалите лъвове в клетката. Вследствие се оказва, че нямат гълтателен рефлекс, т.е. не могат да се хранят естествено. Отделно са обременени и от факта, че са плод на серия кръвосмешения. Животните бяха поети от неправителствените организации "Дивите животни" и "Четири лапи", които буквално спасиха животите им. Намериха им и приемен дом - в Холандия, а оттам и в Южна Африка, където, след като се закрепи здравето им, да бъдат пуснати в естествена среда.

"Телеграф" обаче поде кауза за оставането им в България и прехвърлянето им в зоологическата градина в Пазарджик (традиционно избирателен район на Пеевски), след като вестникът дари 2000 лева за храна на лъвчетата. Последваха протести пред Министерския съвет през декември м.г., в следствие на които Борисов и екоминистърът Нено Димов обявиха, че те ще заминат за Холандия. Общинският съвет в Разград обаче, формално собственик на животните, на два пъти гласува те да бъдат дарени на зоокъта в Пазарджик. Това доведе до поредния протест на граждани - вчера - с искане лъвчетата да заминат незабавно за спасителния център в чужбина. Наложи се личната намеса на Борисов, който през главата на Нено Димов, пое отново ангажимент за изпращането на Масуд и Терез. По обяд Димов обясняваше, че законът не му позволява да ги изпрати и те все пак ще заминат за Пазарджик, а следобяд стана ясно, че законът вече не му пречи и обяви, че заминават за Холандия.