Президентът на Американската академия за звукозапис Нийл Портноу предизвика масово възмущение в социалните мрежи с коментар по повод значително преобладаващия брой мъже сред наградените на „Грами 2018“ (вече се появи и хаштаг #GrammysSoMale), съобщава „Варайъти“.

Портноу е заявил, че ако искат и те да побеждават, жените ще трябва да се трудят по-усилено. Точните му думи, казани след края на церемонията в неделя в отговор на въпрос защо почти няма отличени жени, са били:

„Всеки, който иска да бъда музикант, инженер, продуцент или част от индустрията на ръководно ниво, трябва да бъде по-активен“.

Както отбелязва потребител в Туитър, нарекъл се Inclexed Mushrooms:

„Тази година, за да не бъдат обвинени в расизъм, на Грамитата така се стараеха да награждават черни момчета, че не се усетиха как превърнаха цялата церемония в тържество на сексизма“.

Деветкратната носителка на „Грами“ Шерил Кроу написа:

„Ще ми се да върнат отделните категории за мъже и жени. Сега кой ще вдъхновява малките момичета да грабнат китара и да правят рок, като почти всяка категория е пълна само с мъже? Не съм сигурна дали жените трябва да бъдат „по-активни“ (както казват мъжете на власт)”.

Във вторник сутринта, в редакцията на „Варайъти“ са получили ново изявление на Портноу, с което той дава леко заден ход:

Нийл Портноу.

„В неделя вечерта ми бе зададен въпрос за отсъствието на жени сред наградените в определени категории на тазгодишните награди „Грами” – пише той. – За съжаление думите, които използвах – „по-активни“ – когато бъдат извадени от контекста, не отразяват моите убеждение и това, което исках да кажа. Нашата индустрия трябва да признае, че жените, които мечтаят за музикална кариера, се сблъскват с пречки, които мъжете изобщо не познават. Ние трябва да работим усилено за елиминирането на тези бариери и да окуражаваме жените да сбъдват мечтите си и да изразяват чувствата и креативността си чрез музиката. Трябва да ги приветстваме, да им помагаме, да им даваме власт. Така нашата общност ще бъде по-богата. Съжалявам, че не се изразих достатъчно ясно. Оставам твърдо решен да правя всичко възможно, за да бъде музикалната общност по-сигурно и по-представително място за всички”.

Е, това изявление също не беше прието добре от всички.

„Не жените, а Нийл Портноу и Академията трябва да бъдат по-активни – написа Марси Алън, основателка на музикална агенция и ветеран с 24-годишен стаж в индустрията. – Жените бяха много активни и креативни през изминалата година — само вижте Лорди, Кеша, Сиза, Сейнт Винсънт, Тейлър Суифт, Пинк, Карди Би. В същото време жените президенти и съпрезиденти на големи лейбъли са само две (президентът на „Епик“ Силвия Роун и съпрезидентът на „Атлантик“ Джули Грийнуолд). А сред шефовете на радиопрограми на национално ниво няма нито една жена“.

Едно е сигурно: догодина жените ще доминират сред наградените. За расовото многообразие няма гаранция.

Площад "Славейков".