В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов сдружение на хотелиери от Несебър искат да бъде "уволнена заради несправяне" с работата министърката на туризма Николина Ангелкова. Срокът, който дават, е до следващото заседание на МС, което е на 7 февруари. Причината за недоволството им е одобрената от Министерството на туризма схема за разполагане на павилиони и атракциони в курортната община. 

Ние, членовете на СНЦ "Клуб на хотелиера Несебър", категорично се противопоставяме на одобряването на схемата за разполагане на модерни павилиони с единна визия и места за атракциони, както следва: 1) Двадесет групи до 5 обекта до 75 кв.м всеки; 2) Двадесет броя линейно разположени обекти до 5 обекта до 75 кв. м всеки; 3) Четири броя Базари; 4) Тридесети седем зони за триколки, велосипеди и други; 5) Два броя атракциони; 6) Три броя линейни пазари – арт до 5 обекта до 75 кв.м в к.к. "Слънчев бряг" по предложение на министър Ангелкова, обявено на нарочна пресконференция от Министерството на туризма на 22 януари 2018 г.

В отвореното писмо хотелиерите изразяват несъгласие срещу публикации, че "Слънчев бряг" е "място за евтин алкохолен туризъм", тъй като "това не отговаря на обективната реалност".

Делът на младежите, посещаващи курорта в периода 20 юли - 10 август е едва 8-12% от общия дял туристи. В изследване на нагласите на туристите, посещаващи к.к. "Слънчев бряг“, поръчано от Booking.com, над 67% от интервюираните туристи от пазари като Великобритания, Русия и Германия заявяват, че възприемат курорта, като място за семейна ваканция, и че биха го посетили отново с децата си, се казва в писмото.

Министърът на туризма - г-жа Ангелкова, назначена от Вас, за да се грижи за туристическия имидж на дестинация България, не само, че не успява да разреши проблемите в курортния комплекс, но и решава да превърне най-големия ни курорт в комплекс на "Екотой". Господин Борисов, в рамките на трите мандата сте допускали много грешки, които впоследствие сте поправяли, вслушвайки се в гласа на обществото. Надяваме се да поправите и тази грешка, допусната през миналия мандат и продължаваща до днес, а именно като отстраните от длъжност г-жа Ангелкова, като Министър на туризма, поради несправяне със задълженията ѝ в огромна степен.

Хотелиерите напомнят, че Ангелкова е "назначена за министър на туризма, а не за министър на търговията на дребно в павилиончета" и я съветват да се съобразява с мнението на бранша. Според бизнесмените от Несебър, тя не е успяла за периода, в който управлява, да вдигне туристическия имидж на страната.

Несебърлии искат:

- Да се демонтират всички временно преместваеми обекти по чл. 56 от ЗУТ от алеите, тротоарите и плажната ивица в к.к. "Слънчев бряг", които от дълги години нарушават неговата цялостна визия и нивото на курортния комплекс. Това може да бъде постигнато чрез изменение и допълнение на ЗУТ и ЗУЧК, като се предвидят изключения за тези обекти, с които се осъществяват задължителните и спортно-развлекателни дейности по плажовете;

- Да се прекратят неуредиците с инфраструктурата в курортния комплекс, които произтичат от това, че собствеността й е държавна, и спешно трябва да бъде прехвърлена за безвъзмездно управление на община Несебър по примера на община Бургас, която управлява държавна собственост – остров "Света Анастасия", мостика и историческото ядро на Морската градина. С това действие ще се постигне осъвременяване на цялостната инфраструктура на к.к. "Слънчев бряг", която изостава с близо 30 години от хотелиерството - проектиране и изграждане на канализация за събиране на дъждовните води, алеи, улици, тротоари, зелени площи, осветление, сметосъбиране и сметоизвозване, машинно метене и миене на комплекса.

- Предприятието "Слънчев бряг" АД да се преобразува от държавно в общинско дружество;

- Да се спазват правилатаq заложени в нормативните документиq за силата на звука и височината на децибелите, които са допустими за питейните заведения и да важат за всички. Това ще се постигне чрез изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда;

- Да се спазват разпоредбите, регламентиращи озвучаването на откритите питейни заведения във времето от 14.00 часа до 16.00 часа и след 23.00 часа и да важат за всички. Това може да се постигне чрез изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда;

В писмото си хотелиерите от Несебър припомнят, че те са адресирали същите проблеми до Ангелкова и вицепремиера Симеонов още миналото лято. Те изразяват възмущение, че тя приписва ръста на туристите в България на своите усилия, а "за всички е ясно, че ръстът е следствие на международната обстановка".

Бихме искали да попитаме какво се случва с руските туристи, за които тя предвещаваше ръст от 30 % през 2017г., а днес фактите сочат, че има спад между 5% и 7%, а страната ни губи конкурентостта си на този пазар?!