Списъкът "Путин" включва 114 високопоставени руски политически фигури.

Той бе съставен въз основа на Закона за противодействия срещу противниците на Америка, чрез санкции, който бе приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Доналд Тръмп през август 2017 г. Законът предвижда Русия да бъде наказана за предполагаемата й намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Правителството на Тръмп имаше краен срок да го публикува до късно вчера американско време.

Списъкът включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с Путин. Именно по тази причина той неофициално е наречен на името на руския лидер.

Освен политиците обаче списъка "Путин" попадат и 96 олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара. Те са известни с връзките си с руския президент и имената им откриваме в изтекли документи около "Досиетата Парадайз", както и в разследвания на Мрежата за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP).

Кои са олигарсите в американския “Списък Путин"?

Роман Абрамович – футболният олигарх

Абрамович притежава дял в компанията за производство на стомана “Евраз“, в “Норилск Никел“ и британския футболен клуб “Челси“. Състоянието му се оценява на 11.3 милиарда долара. Той притежава и втората най-голяма яхта в света, купена за 400 милиона долара през 2010 г. Абрамович започва да се занимава с износ на нефт още през 1990 г., и с помощта на Борис Березовски придобива петролната компания “Сибнефт“. През 2005 г. той продава 73% от акциите на държавната компания “Газпром“ за 13 милиарда долара.

Вагит Алекперов – нефтеният крал

Състоянието на собственика на “Лукойл“ Вагит Алекперов се оценява на 16.5 милиарда долара. От работник на сондаж, той се издига до зам.-министър на нефтената индустрия в Съветския съюз. През 1991 г. той приватизира три находища на нефт и създава “Лукойл“ – най-голямата частна нефтена компания в Русия.

Олег Дерипаска – алуминиевият олигарх

Едва 31-годишен Дерипаска поема контрола на “Руски алуминий“ през 2000 г. До 2008 г. той е най-богатият руснак и деветият най-богат човек в света, но икономическата криза тежко удря бизнеса му. Чрез фонда си Basic Element, днес Дерипаска контролира водещия производител на алуминий UC Rusal, EuroSibEnergo – един от най-големите производители на хидроенергия, а също застрахователна компания, земеделски фонд и др. Той е сред олигарсите, които печелят най-големите обществени поръчки за зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Дерипаска наема бившият шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп Пол Манафорт, първият обвиняем по разследването за руската връзка.

Евгений Касперски – програмистът

Евгений Касперски е основател и изпълнителен директор на "Лабораторията Касперски", чиято технология за киберсигурност има над 400 милиона потребители в 32 страни. От ФБР обаче считат, че софтуерът, който е дело на руска компания, не е безопасен. Причина за това са подозренията за връзки на с руските спецслужби. В последната година "Касперски" бе изхвърлена от Белия дом, отказаха се и немалко други държавни институции.

Братята Ротенберг

Братята Ротенберг са приятели на Владимир Путин от детството. Спаринг партньорът по джудо на руския президент Аркадий притежава 3.3 млрд. долара, а брат му Борис – 1.21 милиарда. Аркадий често печели държавни поръчки, които носят на фирмите му огромни приходи. Сред най-мащабните проекти, които той развива, е мостът от континентална Русия до анексирания през 2014 г. полуостров Крим. Той често печели договори с "Газпром" - строителната му фирма конструира газопреносни тръби в цялата страна. Освен това братята печелят проекти около зимната олимпиада в Сочи.

Двамата са санкционирани от САЩ още през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Италианските власти пък конфискуват от Аркадий милиони долари в местни банки, луксозен хотел в Рим и две вили на остров Сардиния. За разлика от брат си обаче, Борис не е под европейски санкции, защото е гражданин на Финландия. Той е вицепрезидент на руската федерация по джудо.

Кирил Шамалов - зетят

Кирил Шамалов е съпруг на по-малката дъщеря на руския президент Катерина Тихонова и син на приятеля му от детството Николай Шамалов. Кирил е лично облагодетелстван от решението на САЩ да санкционират руски компании и бизнесмени, защото Генадий Тимченко продава на него своите 17% от нефтохимическата компания "Сибур". Дотогава Шамалов работи като заместник-председател на управителния борд.

За да купи дела на Тимченко, Шамалов тегли кредит от "Газпромбанк", като гарантира с активите си в "Сибур". В борда на директорите на банката е неговият по-голям брат Юрий. Според руското издание "Ведомости" стойността на заема е над 2 млрд. долара.

Състоянието му се оценява от “Форбс“ на 1.25 милиарда и той е най-младият руски милиардер.

Генадий Тимченко - най-богатият човек до Путин

Генадий Тимченко е най-богатият сред приближените на Путин и според руското издание на "Форбс" състоянието му възлиза на 16 млрд. долара. Той притежава дялове от производителите на природен газ "Новатек" и "Сибур", "Стройтрансгаз", строителна фирма, която често печели договори с "Газпром".

Тимченко продава част от активите си след като САЩ налагат санкции върху приближени до Путин след нахлуването в Крим през 2014 г. Според Ройтерс, чест от дяловете си в "Сибур" той продава на съпруга на дъщерята на Путин Катерина Кирил Шамалов. Дъщерята на Тимченко Ксения Франк също забогатява рязко през последните години, след като баща ѝ прехвърля дяловете си в застрахователната компания на "Газпром" "Согаз" на нея.

Юрий Ковалчук - банкерът

Юрий Ковалчук е стар приятел на Путин и мажоритарен собственик на банка "Россия". САЩ налагат санкции върху банката и върху Ковалчук.

Леонид Микелсон – газовият барон

Леонид Микелсон е сред най-богатите хора в Русия. Състоянието му се оценява на 18.3 милиарда долара. Той е основател на компанията за природен газ “Новатек“ и директор на нефтохимическата “Сибур“ и в двете си партнира с близкия до Путин Генадий Тимченко. През 2015 и 2016 г. Микелсон продава 16% от “Сибур“ на китайски фонд за2.1 милиардва долара. Бащата на Леонид оглавява най-големия проект за строеж на газопреносни тръби в Съветския съюз. Самият Леонид запозва кариерата си в компания за строеж на газопровод в Тюменския регион.

Пълен списък на олигарсите в "Списъка Путин":

  1. Александр Абрамов
  2. Роман Абрамович
  3. Арас Агаларов
  4. Фаркад Ахмедов
  5. Вагит Алекперов
  6. Игор Алтушкин
  7. Алексей Ананиев
  8. Василий Анисимов
  9. Роман Авидеев
  10. Пьотр Авен
  11. Елена Батурина
  12. Алексей Богдачев
  13. Владимир Богданов
  14. Леонид Богуславский
  15. Андрей Бокарев
  16. Олег Бойко
  17. Николай Буйнов
  18. Олег Дерипаска
  19. Александр Дзапаридзе
  20. Леонид Федун
  21. Глеб Фетисов
  22. Михаил Фридман
  23. Александр Фролов
  24. Филарет Галчев
  25. Сергей Галицки
  26. Валентин Гапонцев
  27. Сергей Гордеев
  28. Андрей Гуриев
  29. Юрий Гулчин
  30. Михаил Гутсериев
  31. Саид-Салам Гутсериев
  32. Заркаб Илиев
  33. Дмитрий Каменшчик
  34. Вячеслав Кантор
  35. Санвел Карапетян
  36. Евгений Касперски
  37. Сергей Катсиев
  38. Сюлейман Керимов
  39. Игор Кесаев
  40. Данил Качатмов
  41. Герман Кан
  42. Виктор Харитонин
  43. Александр Клячин
  44. Пьотр Кондрашев
  45. Андрей Косогов
  46. Юрий Ковалчук
  47. Андрей Козицин
  48. Алексей Кузмичев
  49. Лев Кветной
  50. Владимир Лисин
  51. Анатолий Ломакин
  52. Зявудин Магорнедов
  53. Игор Макаров
  54. Искандер Махмудов
  55. Александр Мамут
  56. Андрей Мелниченко
  57. Леонид Микелсон
  58. Юрий Милнер
  59. Борис Минтс
  60. Андрей Молчанов
  61. Алексей Мордашов
  62. Вадим Мошкович
  63. Александр Незис
  64. Год Нисанов
  65. Александр Пономаренко
  66. Сергей Попов
  67. Владимир Потанин
  68. Михаил Прохоров
  69. Дмитрий Пумпянский
  70. Мегдет Ракимкулов
  71. Андрей Рапорот
  72. Виктор Рашников
  73. Аркадий Ротенберг
  74. Борис Ротенберг
  75. Дмитрий Риболовев
  76. Айрат Шамиев
  77. Радик Шамиев
  78. Кирил Шамалов
  79. Юрий Шелер
  80. Алберт Шигабутинов
  81. Михаил Шишканов
  82. Леонид Симановский
  83. Одри Скоч
  84. Александр Скоробогатко
  85. Рустем Султеев
  86. Александр Светаков
  87. Генадий Тимченко
  88. Олег Тинков
  89. Роман Тротсенко
  90. Алишер Усманов
  91. Виктор Векселберг
  92. Аркадий Волож
  93. Вадим Якунин
  94. Владимир Йевтушенков
  95. Гаврил Юшваев