Британските депутати гласуваха снощи с 236 срещу 220 гласа за напускане на Уестминстърския дворец заради ремонт на сградата, която буквално се руши над главите им. Дори докато вървеше вотът, журналисти видяха как служители събират вода с кофи от различни течове в сградата.

Откритата през 1871 г. постройка на брега на река Темза е в окайващо състояние. Покриви и тръби текат, основата на двореца рискува да падне в реката, облицовъчните камъни се разрушават поради замърсения въздух, има проблеми с електрическата инсталация, предаде БТА. Последният ремонт е извършен през 40-те години с използване на вредния за здравето материал азбест.

Очаква се ремонтът на сградата да струва 3,5 милиарда лири, но е възможно сумата да достигне и 6 милиарда, предупреждават експерти. Предложението, представено от председателя на долната камара на парламента Андреа Лийдсъм, предвижда мащабна реставрация на сградата на парламента и пълното изтегляне на депутатите, докато процесът тече. Самата Лийдсъм заяви по време на дебатите, че решението е трябвало да бъде взето още преди 40 години, защото в момента тръбите и електрическата инсталация стареят толкова бързо, че вече е невъзможно да се ремонтират.

„През последните 10 години имаше 60 инцидента с потенциала да причинят сериозен пожар“, заяви председателят на долната камара. Тя допълни, че има „огромно количество“ азбест в стените.

По време на дебатите бившият държавен секретар Деймиън Грийн заяви, че сградата на парламента не е безопасна. Той изтъкна, че е „преувеличение“, че Уестминстърският дворец, който е обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО, е „капан на смъртта“, но и че „това не е твърде диво преувеличение“.

„Всеки, прекарал час в мазето, е видял пълния ужас на настоящото положение“, призна Грийн.

Британските депутати обявиха още, че и рискът от пожар в парламента е твърде висок. Очаква през следващите десет години народните избраници да бъдат в „Уайтхол“. Това ще е първият случай, в който парламентът ще се премести от сградата, строена по викториански времена през XIX век, от бомбардировките през Втората световна война. Долната камара ще се премести в „Ричмънд хаус“ в близкия „Уайтхол“, докато лордовете - в конферентния център „Кралица Елизабет II“.

В Уестмистърския дворец работят около 8000 души и той е посещаван от един милион души годишно.