Федералното бюро за разследване (ФБР) изрази силни притеснения от плановете на републиканските членове на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския Конгрес да публикуват класифициран доклад за разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., предадоха световните агенции.

ФБР твърди, че докладът пропуска факти, които могат да повлияят съществено на точността му, предаде ДПА. Това е първият случай, в който директорът на ФБР Кристофър Рей се противопоставя публично на президента на САЩ Доналд Тръмп, който подкрепя пълната прозрачност относно документа.

Шефът на ФБР Кристофър Рей.

В момента Белият дом проучва съдържанието на доклада, за да реши дали той трябва да остане поверителен, припомня Франс прес.

Републиканците в Комисията по разузнаването са убедени, че четиристраничният документ, написан от председателя й Девин Нунес, показва неправомерно наблюдение при разследването на предизборната кампания на сегашния президент, както и предубеденост срещу него, пише БТА. А деветимата представители на Демократическата партия публикуваха изявление, в което определят документа като подвеждащ набор от теми за обсъждане, с които се отправят нападки срещу ФБР.

Нунес реагира на възраженията на ФБР, заявявайки, че "след като в продължение на близо година възпрепятстваха исканията на Конгреса за информация, не е изненадващо да видим как Бюрото и Министерството на правосъдието отправят недостоверни възражения срещу идеята да се позволи на американците да получат информация за злоупотребите с наблюдение от страна на тези две ведомства".