Изборът на председател на новосформирания мегаорган за борба с корупцията - т.нар. комисия "Антикорупция", засега изглежда като състезание с един кон.

Причините са няколко. На първо място, управляващите харесват председателя на бившата Комисия за конфисканция на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която реално е основата на новия орган - Пламен Георгиев. На второ - правилата за избор на шеф на "Антикорупция" засега са такива, че реално партиите в парламента, които имат право да правят номинации, нямат почти никакво време за намиране на кандидати. Самите кандидати пък няма да имат време да се подготвят за състезанието, като има риск дори Народното събрание да не успее да се вмести в законовия срок за избор на титуляр до 23 февруари. На последно място - самите политически формации не желаят да издигат кандидатури. Само БСП се опитва да намери такъв, но няма особени надежди за успех.

От ГЕРБ си харесват Пламен Георгиев, а коалиционният партньор "Обединени патриоти" няма да предлага своя номинация, разказаха депутати от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси, която в сряда проведе заседание за изготвяне на правилата по избора. Тези правила трябва да бъдат окончателно одобрени в пленарната запа в петък. "Патриотите" обаче щели да искат да имат свои представители сред членовете на ръководството в "Антикорупция", признаха народни представители от ОП.

"То на този закон само дето не му сложиха името на Пламен Георгиев отгоре", шегуват се те.

ДПС също няма да предлага свои хора начело на "Антикорупция".

"Откъде такова самочувствие с 25 депутати", посочи Хамид Хамид.

Левицата е единствената, която смята да издигне номинация - днес лидерката й Корнелия Нинова има насрочени срещи с потенциални кандидати.

"Проблемът е дали тези хора ще искат да се обвържат. Идеята ни е не да издигаме просто някой, а авторитетна фигура с доказан морал и опит. Този човек обаче ще бъде изложен на доста проветриво място, а ние си даваме сметка, че наше предложение в пленарната зала ще бъде отхвърлено. Така че самите проектокандидати може да не пожелаят да участват", коментираха депутати от БСП.

"Дори и да предположим, че намерим личност, готова да бъде номинирана, ще го разнасят този човек като маймуна един месец, за да му вгорчат живота и да го очернят", допълват те.

Дали "Воля" на Веселин Марешки също ще се включи в номинирането, засега не е ясно. Темата все още не е била обсъждана в групата, а самият Марешки е в болнични.

Няма време

В сряда водещата по закона "Антикорупция" комисия изготви правила за избор на председателя, които предстои да бъдат окончателно одобрени в петък. Изначално обаче изборът на Пламен Георгиев е предрешен и поради скъсените срокове. За разлика от заместник-председателя в Комисията и тримата редови членове, които заедно с председателя представляват ръководното тяло, процедурата за избор на председател трае само един месец, докато за останалите - три. След окончателното приемане на правилата утре партиите имат две седмици за издигане на кандидатури. Номинираните ще имат една седмица да напишат концепция и да съберат необходимия набор от документи за "кандидатстване за работата". Самото изслушване пък ще трае само 15 минути. Гражданските организации ще имат не повече от пет дни да изготвят и предоставят въпросите си. Така погледнато, излиза, че настоящият шеф на КОНПИ е единственият, който има време за подготовка. Още повече че името му се спряга от самото зараждане на идеята за създаването на бюро "Антикорупция".

Кой е той?

Георгиев отговаря на всички изисквания по закона за стаж и опит. Роден е през 1976 г. Завършил е право, както и магистратура "Право на ЕС" е СУ "Св. Климент Охридски". Има международни специализации, в т.ч. в САЩ, за борба с корупцията. Бивш следовател в столичното следствие, после става прокурор последователно в районната и в градската прокуратура, а после и във ВКП и в специализираната прокуратура. Носител е на наградата на името на Джовани Фалконе. Минава и през замминистерски пост. Оглавява КОНПИ през 2013 г., а мандатът му изтича в точния момент, за да оглави новия антикорупционен орган на 1 март 2018 г.

КОНПИ напомни напоследък за себе си, шумно налагайки запор на имущество на съиздателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев на основание приватизационна сделка с изтекла давност.

Благоустройване

Предвижда се централното управление на новото мегазвено, в което се сливат автоматично КОНПИ, БОРКОР, комисията за конфискация, съответните дирекции в Сметната палата и ДАНС, да бъде настанено в сградата на бившия нотариат в София на бул. "Патриарх Евтимий". Сградата е паметник на културата, като, за да приюти състава на звеното, ще е необходим ремонт, изчислен на около 3 милиона лева. Дотогава "Антикорупция" ще работи разделена - всяко звено на настоящото си местонахождение.

Работата на бъдещата комисия е доста спорна. Със закона, на който президентът Румен Радев наложи и вето, очаквано бързо преодоляно, на "Антикорупция" бяха дадени огромни правомощия, в това число да прилага специални разузнавателни средства. Досега такива можеше да искат само прокуратурата, ДАНС, МВР и разузнаването. Комисията обаче няма разследващи функции и така и не стана ясно за какво ще се събира информацията от СРС, които иначе се прилагат само за разследване на тежки престъпления, за които се предвижда наказание от над 5 години затвор.

Подателите на сигналите за корупция пък няма да бъдат зашитени от ответно наказателно преследване, което поставя под въпрос мотивацията на гражданите да сигнализират за нередности.