Нито ден без скандалче... Днешното пленарно заседание започна с две такива от трибуната - първо по случай Деня за почит на жертвите на комунизма, а после - на тема депутатското място на Делян Добрев от ГЕРБ.

Делян Добрев вече не е народен представител и трябва да напусне залата. Това заяви днес депутатът от БСП Георги Гьоков.

"Госпожо председател на Народното събрание, влезте в ролята си и отстранете от пленарната зала Делян Добрев“, обърна се той към Цвета Караянчева.

Гьоков се аргументира с решението на Конституционния съд по въпроса с отхвърлената от мнозинството оставка на Добрев. Съдът обяви, че отхвълянето на оставка на народен представител е противоконституционно. Но не и че мандатът на Добрев следва да бъде прекратен - напротив. По закон решенията на КС не могат да се отнасят към задна дата и съдиите изрично са упоменали това и казуса "Добрев" в решението си.

Караянчева подчерта, че решението на КС не е със задна дата. Самият Добрев обаче реши да вземе думата:

"Аз ви предлагам да организирате един курс по четене за депутатите. Ако бяха чели решението на Конституционния съд, щяха да са разбрали, че това, което говори г-н Гьоков, са пълни глупости."

Гьоков се обиди:

"Вие отново допуснахте народен представител, който даже вече не е такъв..."

"Е народен представител, г-н Гьоков", намеси се Караянчева.

"Даа... Да обижда народни представители. Аз не съм обидил никого, не съм квалифицирал никого, държах съвсем културен тон", завърши червеният депутат.

Караянчева подчерта, че се губи парламентарно време и продължи заседанието.

Това не попречи на колегата й и съпартиец Тома Биков да продължи в същия дух. Той пък предложи в сряда и четвъртък всяка седмица на депутатите от БСП да се раздават "определени медикаменти", защото иначе обстановката е твърде изнервена.

"Ооо, моля ви, г-н Биков, много ви моля...", реагира Караянчева. Но Биков не й обърна особено внимание. Това я накара да го "заплаши", че ще му отнеме думата. Накрая пък не даде думата на Гьоков за обратна процедура.

Депутатите днес се скараха и за едноминутното мълчание за жертвите на комунизма, тъй като БСП поискаха минута мълчание и за жертвите на фашизма, сред които и "разстреляни партизани".