Докато една голяма част от българския народ почита паметта на жертвите на комунизма, друга част от него почита 75 години от Сталиградската битка.

Битката при Сталинград (днешния Волгоград в Южна Русия), водена между СССР и Хитлерова Германия от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората световна война. В нея Червената армия удържа победа и това дава началото на постепенното изтласкване на Вермахта от съветската територия.

Битката завършва на 2 февруари 1943 г., но у нас ще се отбелява от 1 до 8 февруари. Събитието е в сградата на Руския културен институт в София. Организатори са Евразийският клуб-България, Руския културен институт, Съюзът на ветераните от войните, "Россътрудничество", Фонд "Устойчиво развитие". Председател на евразийския клуб е бизнесменът Николай Банев. "Россътрудничество" е руска федерална агенция по делата на Общността на неависимите държави. 

Днес ще има среща на руски и български ветерани от Втората световна война. Утре ще се проведе кръгла маса, като според съобщението на организаторите в нея ще участват над 20 историци, дипломати и журналисти. Техните доклади ще се издадат в юбилеен сборник.

Евразийският клуб България е поканил като специални участници на кръглата маса, проф. Минчо Минчев, доц. Александър Сивилов от СУ "Климент Охридски" (пропуснато е "Свети" в имено на университета в съобщението за събитието - б.р.) и журналистката Велислава Дърева. Гост на събитието ще бъде Анатолий Казаков, председател на Финансовия и банков съвет на ОНД.

От  1 до 8 февруари ще има фото документална изложба на тема "Сталинградската битка". Ще се състои и кинопанорама на филми за битката.