Правителството на Бойко Борисов е нарушило Закона за бюджета с множеството допълнителни средства, разпределени от премиера в последните два месеца. Това заявиха от БСП в кулоарите на парламента.

От левицата поискаха и одит от Сметната палата на допълнителните разходи и трансфери в периода 10 май 2017 г. - 31 януари 2018 г.

"Народното събрание е институцията във всяка демократична държава, която утвърждава бюджета, прави го в закон, а този закон трябва да бъде изпълняван стриктно. Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета и да преразпределят средства в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета”, заяви червеният депутат Румен Гечев.

Борисов действително разпредели стотици милиони след приемането на миналогодишния бюджет, предимно в "гасене на политически пожари".

"Управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. В края на 2017 г., ноември и декември, те разпределиха стотици милиони левове.

Какъв е трикът на управляващите? Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2,5 млрд. лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават българските фирми, малки и средни. Тези пари не влизат в икономиката и на тъмно, накрая на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година за отчитали псевдобюджетни излишъци”, каза още Гечев.

Тази теза на БСП изказа лидерката Корнелия Нинова преди 20 дни, когато заяви, че още на следващата седмица БСП ще праща сигнал до Сметната палата. Видно от левицата са се забавили.