Митничарите по германските летища са нащрек заради чаши за кафе с лика на Адолф Хитлер и с нацистки свастики, съобщи ДПА в четвъртък, цитирайки говорител на митниците в Дюселдорф.

Вече няколко такива чаши са открити по летищата в най-многолюдната германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, през последните дни, съобщи той. Според него чашите идват от България, където се продават по плажовете на Черноморието.

Летовниците, които пренасат такива чаши, трябва да знаят, че нарушават германските закони, които забраняват всякакви нацистки символи. Вече са започнали съдебни процедури срещу хора, заловени да внасят скандалните чаши в Германия.

През февруари еврейският сайт "Шалом лайф" съобщи, че в курорта Банско свободно се продават чаши с лика на Адолф Хитлер и нацистки символи.

Това видяла с очите си израелската туристка Джана Кушнир, дошла там да кара ски заедно с 13-годишния си син Рафи. В последния ден от пребиваването си у нас двамата отишли да си купят сувенир от централната улица в курорта. Те не могли да повярват, когато видели чашите с лика на фюрера и изрисувани по тях свастики на полицата в магазина до козметични артикули и разни дрънкулки, разказа тогава изданието.