Представяте ли си да не бяхте чели „Хари Потър“ или „Кери“? Е, животът ви за малко да отмине без тези две произведения, тъй като те са част от прочути романи, които е било възможно и да не видят бял свят по книжарниците. „Дойче веле“ събра историите на осем заглавия, които са били многократно отхвърляни, преди някой издател да „рискува“ и да направи големия удар

Бестселърите, които за малко да не стигнат до печат

1. Поредицата за Хари Потър от Джоан Роулинг

Преди около 20 години британска писателка опитва да публикува своята книга за малък магьосник и приключенията му в училището по магии. След много откази първата книга от поредицата на Джоан Роулинг – „Хари Потър и философският камък“ – намира своята реализация през 1997 г. в малкото издателство „Блумсбъри“. Първите 500 бройки свършват неочаквано бързо и досега са продадени над 300 000 копия.

2. „Моби Дик“ от Херман Мелвил

Издателите казват на Херман Мелвил, че никой няма да прояви интерес към толкова дълга книга, особено когато в нея става дума за лов на китове. Авторът е посъветван да включи в сюжета „сладострастна девойка“, за да предизвика повече читателски интерес. Романът се публикува за пръв път през 1851 г., но не намира признание веднага. Години след смъртта на Мелвил обаче произведението е включено под номер 21 в класацията на „Гардиън“ за 100-те най-добри романа за всички времена.

3. „Шпионинът, който дойде от студа“ от Джон льо Каре

Произведението за студената война на Джон льо Каре първоначално е отхвърлено, защото критиците са сметнали, че писателят „няма бъдеще“. Шпионският роман все пак се публикува през 1963 г. и още същата година получава наградата „Златен кинжал“, а две години по-късно се превръща във филм с участието на Ричард Бъртън.

4. „Кери“ от Стивън Кинг

Стивън Кинг получава впечатляващите 30 отказа, преди хорър романът „Кери“ да излезе на бял свят през 1974-та. Въпреки че историята за зловещото момиче с телекинетични способности не впечатлява голяма част от издателите, книгата отбелязва над милион копия през първата си година. Ужасяващата история е екранизирана в няколко филма оттогава и съществува като мюзикъл на Броудуей.

5. „Зайчето Питър“ от Беатрикс Потър

Беатрикс Потър също трудно намира издател за превърналата се в класика детска книжка „Зайчето Питър“. Вместо да чака провидението, тя взема нещата в свои ръце и публикува сама историята. Книгата предизвиква голям успех, продадени са над 45 милиона бройки и романът е преведен на много езици.

6. „Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг

20 пъти Уилям Голдинг чува „не“ от издателите за романа си „Повелителят на мухите“, като един от тях дори го нарича „абсурдна и безинтересна фантастика“, преди да бъде публикуван през 1954 г. Антиутопичната история за ученици, които се борят за своето оцеляване на необитаем остров, е в списъка със задължителната литература на много гимназии по света и неведнъж е била екранизирана.

7. „Лолита“ от Владимир Набоков

На Владимир Набоков също дълго време не му се е отдавало да намери издатели на книгата си. Един от критиците възмутено отговаря на автора, че „историята трябва да се погребе под камъните за сто години“. Романът за възрастен професор, който се вманиачава по младо момиче, най-накрая излиза във Франция през 1955-а, три години по-късно се публикува и в САЩ. В наши дни има множество филми и театрални постановки, вдъхновени от книгата.

8. „Отнесени от вихъра“ от Маргарет Мичъл

Сагата за Гражданската война в Америка донася на писателката Маргарет Мичъл награда „Пулицър“ през 1973-та, една година след като е отпечатана. Издателите отхвърлят обемната книга 38 пъти преди това. Филмът с участието на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий се заснема две години по-късно и печели осем награди „Оскар“.

Списъкът с бестселърите, които за малко да не бъдат публикувани, продължава и крие още изненади, пише още „Дойче веле“. Британските издатели не искат да публикуват „Дневникът на Ане Франк“, но все пак историята на младото еврейско момиче излиза през 1952-ра и се превръща не просто в много продавана книга, но и в един от най-трайните документи за зверствата на XX век. „Книга за джунглата“ пък получва критика, че Ръдиард Киплинг не знае достатъчно добре английски език. Каква загуба само щеше да е това! През 1967-а „Дисни“ прави едноименния анимационен филм и до днес хиляди деца израстват с приключенията на детето Маугли, мечката Балу и змията Каа.

"Площад Славейков"