Ако Великобритания и Европейският съюз не постигнат споразумение за регулацията на въздушното пространство до излизането на страната от блока, няма да можете да летите до Лондон... Но "Райънеър" ще ви връща парите.

Ирландската нискотарифна авиокомпания ще сложи клауза "Брекзит" в самолетните билети за лятото 2019 г.  Тя ще предупреждава клиентите, че резервациите им няма да са валидни ако проблемът с въздушната регулация остане нерешен.

Полетите до, от и през Европейския съюз, както и между САЩ и Великобритания сега се регулират от споразумението Open Skies.  Регулациите обаче няма да се прилагат в Обединеното кралство след "Брекзит". Авиокомпаниите искат споразумение, което да замести Open Skies най-късно до октомври 2018 г., за да могат да направят разписания за полетите си в месеците след като Великобритания напусне Евросъюза. За момнта резервна опция няма, изтъква маркетинговият директор на "Райънеър" Кени Джейкъбс.

Специалните билети ще се продават от септември.

"Ако до септември бъде открито регулаторно решение, тези билети ще бъдат продавани както обикновено", каза още Джейкъбс.

Други авиокомпании - "Бритиш еъруейз" и "Изи Джет" също обмислят въвеждането на клауза "Брекзит".