С триумфална усмивка Рамзан Кадиров натиска ръчката и седалковият лифт започва да се движи.

"Някои хора бяха скептични, но им доказахме, че грешат", казва силният човек на Чечения. Миналата седмица Кадиров официално откри ски курорта във Ведучи в чеченските планини. Това е масивен проект за престиж, който онагледява продължителните и неуморни усилия на Москва да постигне някаква нормалност в севернокавказката република, пише "Файненшъл таймс" в репортаж от откриването на ски курорта.

Русия е водила две войни с Чечения и само постоянният паричен поток от Москва и гарантирането на властта на Кадиров държат неспокойната република във формално сътрудничество с Руската федерация. 

Новият курорт е на по-малко от 30 км от Шатой, планинското село, което беше център на свирепи сражения с руските войски през 1996 г. и после през 2000 г. Дори и сега мъже с оръжия стоят на пост по пътя. Има и табели, които предупреждават: "Стрелянето е строго забранено". Властите нямат търпение да погребат всяка следа от войната под лъскавия проект за ски курорт. Идеята е така да се напомпа иконимиката на Чечения и да се излъска имиджът ѝ. "Севернокавказки курорти", държавният инвеститор казва, че ако всичко върви по план,  към 2025 г. Ведучи трябва да има 17 писти, седем лифта и хотели с капацитет за 4800 гости. Държавната програма за развитие на Северен Кавказ предвижда във Ведучи да бъдат излети 6,5 млрд. рубли или 115 млн. долара между 2017 и 2020 г. 

"Ведучи е проект от световна класа и аз съм убеден, че ще бъде популярен не само сред руснаците, но и сред чужденците", обяви Кадиров пред събраните знатни гости и чуждестранните медии преди седмица. 

Но страхът от тероризъм и печалната слава на Чечения в нарушаването на човешките права прави подобна амбиция доста съмнителна. Кадиров периодично изразява своята персонална лоялност към руския президент Владимир Путин. Същевременно правозащитниците и някои от руските представители на силите за сигурност се опакват, че федералните власти често се опитват със сила да прилагат руските закони в Чечня. Икономисти в Москва и Грозни, регионалната столица, твърдят, че огромна част от федерналните фондове - според някои до 80 на сто от тях, отиват в корупционни схеми.

През януари Оюб Титиев, местният ръководител на организацията "Мемориал", която разследва престъпленията на комунизма и най-вече на сталинизма, беше задържан от властите в Чечения по обвинения (по всяка вероятност изфабрикувани), че в колата му е намерена марихуана. Скоро след това офисът на "Мемориал" в съседна Ингушетия, близо до границата с Чечения беше подпален. Предшественичката на Титиев беше убита през 2009 г. след като беше отвлечена от дома ѝ в Грозни. Обвиненията за системни изтезания и убийства на хомосексуалните в републиката хвърлят още мрачни краски.

 

На официалното откриване на ски курорта чеченските власти много се ядосваха на критиките. Докато Кадиров гледаше изпълненията на традиционни чеченски танци, поизглегнат на бял диван под печки с газово гориво, неговият министър на информацията Джамбулат Умаров обясняваше, че правителството в Грозни не се опитва да тормози "Мемориал". 

"Защо да се излагаме на неудобни въпроси като подхвърляме наркотици в неговата кола?", обяснова се той.

После обясни, че би било много по-лесно за властите да окажат натиск върху Титиев като притеснят семейството му. Според Олег Сафонов, ръководител на руската агенция по туризъм 130 хил. туристи са посетили Чечения миналата година, а през 2016 г. са били 90 хил. Приходите от туристи са стигнали до 300 млн. рубли м.г., което било голям скок в сравнение с 2013 г., когато цифрата на практика била 0. Елина Батаева, директор на държавната туристическа компания на Чечения обяви, че републиката се надява да увеличи броя на чуждестранните туристи, които посещават региона като сключва договори с туристически фирми в Иран, Саудитска Арабия и Китай.

През 2016 г. е имало само 2500 нощувки на чужденци в чеченски хотели. Сред руснаците дълбоковкорененият страх от Чечения изглежда леко намалява. "Защо да не дойда? Чечения е просто една част от Русия", казва Максим Круглов, руският шампион по скейтборд, който пробва пистата на курорта сред първите. Той беше един от гостите знаменитости.

"Различно е от Алпите, по-стръмно, има по-малко растителност, но гледките са невероятно, вярвайте ми", добавя той като сочи към гъстата мъгла. "Може да е толкова добре колкото в Австрия", смята той.

Но засега са простроени и открити само един лифт, една средностръмна писта и основният център за услуги с тоалетните и мястото за наемане на ски. Голям хотелски комплекс, ресторантите и останалите лифтове тепърва ще се строят. Шосето от най-близкото селище до курорта, който трябваше отдавна да е завършен, остава мръсен път. Всички автомобили освен офроуд колите на Кадиров и антуража му, затъват или криволичат по комбинацията от лед и чакъл, като понякога се налага пътниците да слязат и да вървят пеш. Според федералното правителство специалната икономическа зона, към която принадлежи Ведучи е най-неефикасна в цяла Русия. В зоната са наляти 1 млрд. рубли от бюджета, другите инвеститори са похарчили само 63 млн. рубли, едва 11 на сто от цялата сума. Предвидени са 18,7 млрд. рубли да бъдат похарчени до 2019 г., 7,33 млрд. между 2020 и 2024-а и още 12 млрд. след 2025.

Френската фирма "Пома", която построи първия лифт, се надява на още договори за следващите. Жан-Пол Юар, вицепрезидент на компанията, който присъстваше на откриването предпочита да отбегне темата за човешките права. "И в нашата история нещата не винаги са били толкова добри. Във Френската революция са рязали човешки глави", обосновава се той.