Вицепремиерът, съпредседател на "Обединените патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов подема нова акция "срещу гей браковете и джендър понятията". В специално обръщение от страницата на ВМРО министърът на отбраната заявява, че трябва да бъде свикан референдум срещу въпросните понятия в образователната и правната система на България.

Каракачанов настоява всички парламентарни партии да проведат консултации и да се обявят за свикване на национално допитване по три въпроса, свързани с еднополовите бракове, въвеждането на понятия като "социален пол", "трети пол" и "джендър идентичност" в законодателството и в образованието.

„Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулска конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България“, пише в обръщението. 

Призивът идва на фона на вече съществуващата инициатива на БСП за референдум с въпрос: "Против ли сте ратификацията на Истанбулската конвенция?" Според Каракачанов обаче далеч не е достатъчно.

 
От ГЕРБ пък ще внесат в Конституционния съд искане за тълкуване на конвенцията и дали текстове от нея противоречат на основния закон. 
 

Ето пълния текст на обръщението на Каракачанов:

Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа.