"Моята мечта е връщането на наборната военна служба", призна си днес пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана ресорният министър Красимир Каракачанов. Той бе на дежурното малко парламентарно питане, при което народните избраници задават въпроси на министрите.

Темата с военното обучение и доброволна служба поде депутатът от БСП Славчо Велков, който попита как ще бъдат изчистени текстовете в новата стратегия за национална сигурност, засягащи доброволната служба, която Каракачанов непрекъснато лансира. Сега там е записано, че се предвижда "доброволна военна подготовка" - без да е ясно на борна ли е, служба ли е или какво.

"Има необходимост от попълване на резерва с млади хора и от задоволяване на желанието на гражданите да минат доброволно подготовка. Трябва да дадем възножност на младите хора да се подготвят още от средното образование", посочи военният министър. 

Оказа се, ведомството му е поръчало на социологическа агенция да направи проучване сред таргет група 14-29-годишните дали военното обучение за средношколците би предизвикало интерес и към постоянна военна служба. Изследването не се правело от вътрешната служба на МО "да не ни обвинят в натаманяване на резултатите".

До месец-два "патриотите" щели да са готови с проекта за доброволната военна служба. Засега идеята била тя да е тристепенна.

"Всеки гражданин, със завършен 8 клас, навършил 18 г., минава през първа фаза на обучение, после ако иска - на останалите нива и става кадрови войник", обрисува идеята Каракачанов.

Първият етап щял да е три месеца, вторият - шест или девет, а при третия - вече, при желание за армейско кариерно развитие, ставаш кадрови войник. 

Във всички тези фази щяло да има някакъв тип финансово стимулиране за доброволците, но какво ще е то Каракачанов не каза. Все още се правели финансови разчети колко би струвала министерската идея.

Що се отнася до обучението в училище, което сега се прилага в 9-и и 10-и клас, оказа се, на министъра не са му достатъчни сегашните 5 часа годишно и поиска те да набъбнат до 40. От образователното ведомство обаче категорично се противопоставили, защото военно обучение в такива размери би изяло от други часове.
Затова министърът е решил да компенсира с орязване на лятната ваканция на учениците. 

"Мислехме за лятно обучение в Долна Митрополия, Шумен, Велико Търново. Може да е една седмица", сподели министърът.

"Двете неща са свързани взаимно, едното дава предпоставка за другото. Няма да чакаме другия Трифон Зарезан, ще ги подложим бързо на обсъждане", даде заявка на финала министърът.

От изслушването стана ясно и че до две седмици ведомството ще внесе в парламента проекта за придобиване на нов тип самолети за армията (от 8-10 бр.). В новия проект вече ще е записано, че България е готова да придобие не само изтребители втора ръка, но и нови, което бе в дъното на оттеглянето на стария проект, според който служебното правителство на президента Румен Радев бе класирало на първо място офертата на шведската "Грипен". Така се отваря възможност за придобиването на новите американски F-16. Предвижда се разсрочено плащане и възможността да получаваме самолетите "на час по лъжичка", т.е. плащаш-получаваш, което се прави заради невъзможността България да купи всички самолети накуп.

Влиза и проектът за покупка на нови бронирани машини за сухопътни войски. Сумата е 1,2 милиарда лева, като все още не е ясно колко ще бъдат машините - между 150-190.
От изслушването стана ясно и че е възможно и във военното училище в Горна Митрополия да се възобнови профилът, по който се обучават летци за гражданската авиация.