"От цялата страна постъпват в момента сигнали срещу кметове."

Това каза тази сутрин пред Нова тв говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На въпрос има ли списък с кметове, които ще бъдат посетени от Специализираната прокуратура, тя каза:

"Да кажем, че има списък."

Тя обаче категорично отрече държавното обвинение да държи над някого "чадър" и в даден момент, когато се променят някакви взаимоотношения, да го свива избирателно.

"Прокуратурата установява от коя партия е избран кметът - ако въобще го установи - в един последващ етап. Първото е: има ли извършено престъление, кокво е то и кой е извършителят.

Абсолютно ирелевантно е за прокуратурата от коя партия е избран кметът", обяви говорителката на Цацаров.

Тя хвърли и повече светлина върху вчерашната операция в Септември, където кметът Марин Рачев бе задържан показно, а шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев дори отиде лично.

"Установени са най-малко 7 сделки, по които са сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа. Тази фирма е била собственост на самия кмет, преди да бъде той сега кмет. И в момента се управлява и е собстевност на неговата братовчедка", каза Арнаудова.

Едни поръчки са за осветление, други за асфалтиране. Според нас кметът договаря сам със себе си. Фирмите, които са избирани, са общо 14 на брой и всички те се управляват и ръководят в момента от лица, контролирани от кмета - стопанисват ги негови роднни, роднини на съпругата му, негови приятели или бивши негови съдружници."

Като доказателство вчера разследващите открили и запечатали офис, в който са на едно място всички документи на тези 14 фирми - печатите, електронните им подписи, книжата и пр.

Днес ще насрочат и 14 данъчни ревизии. "Тъй като освен доказателство, че тези фирми източват общината и зад тях стои кметът, сочат и на евентуално организирана престъпна дейност за данъчни престъпления", допълни Румяна Арнаудова.

Същевременно телевизията показа мощен митинг пред общината в Септември тази сутрин в подкрепа на градоначалника.

Хора с еднотипни цветни постери с лика на Рачев протестират с "Върнете си ни кмета".

А от инициативния комитет "Да спасим община Септември“ .-  които първи подали сигнал до прокуратурата срещу Рачев, се оттеглиха от площада под възгласи "пе**аси".

"Тука все едно че имаше някакви терористи - 100 човека полицаи, чудо голямо!", описа един от недоволстващите забележките си към стила на работа на полицията.

А Виктор Николаев заключи в ефир:

"В момента в град Септември ситуацията е като в поемата "Септември".