От понеделник детската градина "Брезичка" в бургаския комплекс "Славейков", от която бяха показани кадри за насилие и тормоз на деца, ще бъде с ново ръководство. С децата от група "Мики Маус" ще работи психолог по желание на родителите. Има постигнато съгласие и за поставянето на видеонаблюдение, което ще се случи в рамките на седмица.

Това съобщиха от общината пред Нова тв.

Видеото е заснето със скрита камера, след като много от децата започнали да се оплакват. На кадрите се вижда бой, скубане и крясъци.

Една от майките разказа, че с детето ѝ работи психолог. Забелязала, че има проблем, след като започнало да проявява агресия към играчките си – както словесна, така и физическа.

Друго дете е било с насинени крака. Малчуганите били удряни, защото не можели да се справят със задачите от учебния процес, твърдят родителите. Възпитателките дори обиждали някои от децата заради наднорменото им тегло.

Директорката на детската градина Събка Недева заяви, че упражнява ежедневен контрол във всички групи. До момента не е имало нито устен, нито писмен сигнал за проблем в група „Мики Маус”. Тя потвърди, че учителките в нея са отказали да бъдат поставени камери за видеонаблюдение. Това обаче за нея не било индикация, че има проблем.

Едната от възпитателките - Светла Петрова, е излязла в болничен заради влошено здраве. От общината обещаха да подадат сигнал в НОИ, за да бъде проверена достоверността на болничния й. Пред екип на Нова по-рано тя отрече да е имало шамари, а пръчките, които се виждат във видеото, били част от репетиция на танц. За колежката си Милена Иванова заяви, че е добър педагог и не пожела да коментира повече.

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази позицията си по случая с пост във фейсбук: Той написа, че ужасяващите кадри, които е видял от детска градина "Брезичка, нямат нужда от проверка! „Всичко е ясно- категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната “учителка”, така и колежките й, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Изпитвам не по-малък гняв от вас!“

Учителките са били награждавани от общината.