Парламентарната традиция "всеки ден - поне по един скандал" бе спазена и в последния работен ден за народните избраници. От левицата явно са решили да напомнят непрекъснато за оставката на Делян Добрев (ГЕРБ) и решението на Конституционния съд по въпроса. Днес това направи депутатът Александър Симов. 

Симов призова Добрев да бъде отстранен от зала съгласно решението на КС, според което Народното събрание противоконституционно е отказало да приеме оставката му.

"Остро възразявам да се допускат подобни процедури. Моля, на всички такива оратори да поясните, че след като са в тази зала, трябва да имат достатъчно компетентност, за да знаят кога се прекратява мандат на народен представител. Това става след случване на три юридически факта - оставка, решение на НС, решение на ЦИК. Ако някой тук ще излиза и казва "съгласно", да каже "съгласно решение на ЦИК...". Останалото е създаване на напрежение в залата и уронване на престижа на народен представител", скочи в защита на колегата си председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Добрев пък поиска лично обяснение:

"Чудя се в последните дни защо толкова ме мразят от БСП. Единствената причина, която намерих е, че всеки ден съм със синя вратовръзка. И днес специално съм си сложил червена. Предлагам да викнете полицията да ме изведе с белезници или направо на разстрел. В историята на левицата има 30 000 такива случаи."

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП) се опита да успокои страстите: "Ако всеки иска да си каже кой каквото си е наумил от сутринта, да продължаваме в този дух."

Но не би. Излезе Димитър Лазаров от ГЕРБ.

"Решението на КС е ясно, на който не му е ясно, да седне и да прочете. Решенията на КС нямат обратна сила", посочи той. 

Последната дума все пак имаше Симов

"След като виждам, че не искат да се спази Конституцията, поне да сме по закон, да гласуваме процедура по допуск в зала, за да има основание той да е тук".

- Г-н Симов, предлагам да не уронваме престижа на народните представители, сложи точка Жаблянов.