Не само времето - топло като зад сред зима, изминалият трансферен период също ни тласка към усещането, че по - скоро е лято, отколкото началото на годината. Бяха изхарчени толкова пари, колкото на летните “прозорци” допреди няколко години.

Естествено че значение оказва предстоящото световно в Русия. Всеки футболен мениджър ще ви каже, че когато има мондиал бизнесът е много деликатен и по-труден. Големите имена нямат нужда от такъв форум, за да се продадат. Най-много да си вдигнат цената. А и клубовете предпочитат да привлекат желаните футболисти по-рано.

Вижте най-важните акценти от трансферната зима 2018 г. И как стоят нещата в България.

Числата

Ако се вземат предвид топ 5 първенствата на Европа, през януари са похарчени близо 905 милиона евро. Равностойността на повече от половината от тях - 464 млн. евро, принадлежат на Англия. Там лудостта с футболните финанси е наистина е все по-плашеща.

Не е тайна почти за никого, че и последните във Висшата лига изкарват много повече от тв права, отколкото първите в Германия, Италия и Франция. И парите не се застояват дълго в банките. 

Второто място е за Испания - 277 млн. евро. Близо половината от тях бяха заплатени от “Барселона” на “Ливърпул” за Филипе Коутиньо. В същото време явно нуждаещият се от свежа кръв “Реал” (Мадрид) пасува, но поне е видно, че през лятото ще прави “галактически” сделки - и в двете посоки.

Алексис Санчес смени "Арсенал" с "Юнайтед". 

Нататък вложените средства са в поносими граници - Германия заема третото място със 75,5 млн., следва Франция с 57,3 млн., а Италия, където кризата на всички нива във футбола продължава, може да се похвали с едва 30 млн. 

Дори един трансфер на “Ливърпул”, “Арсенал”, “Манчестър Сити” и “Барселона” е повече, в някои случаи в пъти, над целия зимен пазар в трите страни.

Рекордите и най-интересните сделки

В началото на 2018 г. паднаха няколко рекорда. Първият от тях бе поставен в последните дни на 2017-а и повлече крак. “Ливърпул” се съгласи да брои 75 милиона паунда за защитника Върджил ван Дайк от “Саутхемптън”. Това прави холандеца най-скъпият бранител в света. И №1 в историята на 5-кратния европейски шампион.

Някой може да не се съгласи, но футболната “Златна малинка” отива за треньора на “Ливърпул” Юрген Клоп. Първо заради трансферната цена - Ван Дайк не струва толкова и едва ли ще реши проблемите на “червените” в защита. Германецът заслужава антиотличието и по-друга причина.

Миналото лято той се изказа срещу високите цени, като визира конкретно “Манчестър Юнайтед” с платените към 90 млн. паунда за Румелу Лукаку. Не че не бе прав, но месеци по-късно съдбата го постави в същата ситуация.

“Манчестър Сити” счупи клубния си рекорд, като извади 57 млн. паунда за друг защитник - неизвестният на масовия фен Аймерик Лапорт от “Атлетик” (Билбао). Ясно е, че Пеп Гуардиола има око за футболисти, може пък Лапорт да стане един от най-добрите в света.

Пиер-Емерик Обамеянг.

“Арсенал” също удари собствения си стандарт. Лондончани си стиснаха ръцете с “Борусия” (Дортмунд) за 55,4 млн. паунда, срещу които получиха Пиер-Емерик Обамеянг.

Тук няма как да не споменем двата най-интересни пазарлъка на януари 2018 г. “Артилеристите” и “Манчестър Юнайтед” размениха Алексис Санчес и Хенрик Мхитарян. Без доплащане на някой от двата клуба. "Топчиите" бяха до стената, тъй като чилиецът щеше да си тръгне без пари през юни.

А при сделката за Обамеянг се стигна до тройна схема. “Челси” взе Оливие Жиру от “Арсенал” (плати си), а Миши Батшуай отиде под наем в “Борусия”.

Трансфер №1

Той принадлежи на “Барселона”. Каталунците успяха от н-тия опит да вземат Филипе Коутиньо от “Ливърпул”. Барса цяло лято преследваше целта и тогава “Ливърпул” не отстъпи.

Но първо за цената. Тя е в порядъка на 164 милиона евро, от които 120 млн. е твърдата сума, а останалото са бонуси. С тях и без тях бразилецът вече е №2 в историята след Неймар, изтъргуван за 222 млн. на “Пари Сен Жермен” миналото лято.

Тук не слагаме в сметката 180-те милиона евро, които ПСЖ ще преведе на “Монако” за Килиан Мбапе. Трансферната цена ще влезе в сила това лято, сега нападателят се води преотстъпен.

А според в. “Таймс” самият Коутиньо ще извади от сметката си близо 14 млн. евро - само и само да се махне от Албиона и да се пренесе в Каталуня.

Не е ли странно, че този трансфер се случва сега? На пръв поглед е така. Барса взема играч, който не може да използва в Шампионската лига, а само в Ла Лига, където титлата е почти осигурена.  А “Ливърпул” води битка за топ 4 в Англия, иска да стигне максимално далеч и в ШЛ.

Върджил ван Дайк - скъпият коледен подарък на "Ливърпул".

Всъщност може да се окаже стратегически ход. “Барселона” със сигурност щеше да придобие халфа лятото, но сега поне му дава време да се адаптира, а следващият сезон това щеше да отнеме време и заради световното и дългата почивка след финалите в Русия.

Също така “блаугранас” искаха да покажат мускули след удара с Неймар, пък и да угодят на Лео Меси, който преподписа наскоро, но според някои издания в Испания е поискал гаранции, че тимът ще продължи да бъде силен.

“Ливърпул” загуби най-добрия си играч, но в случая Клоп и клубът трудно могат да бъдат винени. Няма какво да направиш с футболист, който иска да напусне, че и доплаща от джоба си за целта. В крайна сметка е важно и спокойствието в съблекалнята.

Тенденции

Първата я изведохме още в началото. Някога се смяташе, че през зимата футболист се взема само при крайна необходимост - заради контузии на основни играчи примерно. Вече не е така.

Няма как “Манчестър Сити” да ни убеди, че има нужда от Риад Марез, тъй като на неговия пост разполага с поне двама класни състезатели. Да, трансферът не стана, но причината е, че “Лестър” поиска близо двойно повече от 65-те милиона паунда (и футболист в добавка!), които Сити беше склонен да даде.

В зимния “прозорец” най-активни бяха клубовете от дъното и средата на таблицата. Едни да се подсилят с цел да оцелеят, други да докопат квота за евротурнирите… Явно, че вече и големите харчат щедро.

Тепърва ще видим дали размени като тази между "Юнайтед" и “Арсенал” и тройната сделка с Обамеянг, Жиру и Батшуай ще станат практика. Ако да, това ще означава, че трансферният пазар в Европа се американизира.

Отвъд океана суми между клубовете в големите професионални лиги не се плащат. Там се вземат играчи с изтекли договори или се правят точно такива размени, понякога с участието на повече от два клуба.

Фернандо Каранга.

А как е в България?

Нещата на европейския футболен пазар се променят - за добро или лошо. Не и на българския. Лято, зима, тук търговията върви. Между юни и октомври миналата година “Левски” взе 14 (!) нови футболисти. На две селекции - първо за треньора Николай Митов, а после и за неговия наследник Делио Роси.

Сега купи още шестима. И “прозорецът” още не е затворен в България - отворен е до 22 февруари. За два периода този сезон “сините” са взели 20 играчи. Това прави цял отбор с резервите. Което е несериозно за клуб с претенциите за гранд с над 100-годишна история.

Несериозно е и собственикът на клуба да прави трансфери, освен ако футболистите не се казват Кристиано Роналдо, Лео Меси, Неймар… Босът на “сините” Спас Русев се похвали пред няколко медии тези дни, че лично е движил процеса.

Синът на великия Ривалдо - Ривалдиньо, е перлата в българската зимна селекция.

В ЦСКА-София засега взеха “само” трима тая зима. Но там пък гледахме позабравен бразилски сериал с голямата звезда Фернандо Каранга. Голаджията не се прибра навреме за старта на зимната подготовка и това отпуши водопад от спекулации в някои медии. Те само това и чакат. 

Но беше забавно. Каранга уж получил разрешение да закъснее заради имотни грижи. Но се забави. Фенове на “червените” почнаха да водят виртуална кореспонденция с жена му във фейсбук. Модерна работа. Неслучайно Марк Зукърбърг изведе на преден план социалните контакти в мрежата си.

То бяха качвания и сваляния на статуси, вричания в любов към ЦСКА… Накрая Каранга все пак си дойде. Глобиха го, а Николай Бодуров се похвали, че поговорили на четири очи.

Важното е, че имаме "хепи енд" - засега.

Най-скъпият входящ трансфер в България отново направи "Лудогорец" - говори се, че полякът Якуб Шверчок, който вече бележи голове в контроли, ще излезе на шампиона около 1 милион евро.

Нека завършим с нещо положително - изходящ трансфер, при това на млад български футболист. 19-годишният Калоян Кръстев премина от “Славия” в “Болоня” за около 1,5 милиона евро. Предвид нивото ни, това е прекрасна възможност. Добро начало.

На добър час на Калоян.