Събеседването на Слави Трифонов с "българите, изявили желание да участват в постигането на реална промяна в политическия живот у нас" стартира с първите кандидати. Предварителните очаквания за поява на нещо качествено ново в обществения ни живот обаче се оказаха силно завишени, а разговорите вървяха доста вяло. Голяма част от събеседванията протичаха по-скоро като интервюта в "Шоуто на Слави" - гостът разказва за себе си и споделя свои възгледи и впечатления. Повече от казаното обаче бяха констатации за тежката ситуация в България, а конкретните идеи за промяна бяха доста малко. 

"Бях един от учредителите на ГЕРБ във Видин. В първия миг, когато се усети власт, се оказа, че хората, които искат да работя и гледат професионално, не са желани. Когато мислиш, когато имаш позиция, не си добре дошъл".

Това каза Мариета Георгиева, директор на училище във Видин. Тя допълни, че в момента е общински съветник от гражданско обединение. Но нейните колеги също я разочаровали.

"Когато се оказаха в управляващата коалиция, те се превърнаха в машини за гласуване", каза Георгиева.

Освен от самия Трифонов участниците бяха препитвани от Иван Нинов, генерален мениджър в университет в Доха, Катар, Атанас Раденски, професор по компютърни науки в САЩ и от биолога Йордан Бъчваров, който също живее от 20 години в Америка.

Програмистът Неда Калчева разказа, че е работила за Европейската комисия, CNN, английското правителство и т.н. Според нея страната ще се оправи "когато създадем условия за невъзможност да се краде и да има корупция". Тя посочи един от добрите варианти за това - създаването на електронно правителство.

47-годишният Петър Анастасов е живял в Америка, но се върнал в България, защото "сутрин като стана, ме боли сърцето". В Далас той имал къща с басейн. Според него "здравеопазването трябва да се промени из основи". А това може да стане чрез "освобождаване на пазара на медицинската услуга". Според Анастасов не може да има една здравна каса, тя да е държавна и да се контролира от държавен орган. Трябвало да има няколко здравни каси, но те да не са изцяло частни, както е в Америка, защото се злоупотребява. В тези каси трябва да има 10-15% държавно участие. Или пък да са държавни, но с частно участие, разви идеите си кандидатът.

Иван Шишков, който е мениджър за Източна Европа на голяма английска компания за логистика смята, че най-големият проблем в момента е липсата на хора и кадри. Правителството трябвало да обръща внимание на инвеститорите, а не да им създава спънки.

Според юриста Живко Седларски, който е живял във Франция, данъчните понякога се ползват като политическа бухалка. Негови клиенти често се отказвали да стигат до край на съдебния процес, защото това отнемало много време.

Според Янко Янков, който е на 28 години и специализира медицина, здравеопазването у нас не е достъпно за всеки.

"Не може влизането в ЕС да е цел. Сега говорим как България ще бъде мост към Русия. Хората строят  мост, за да минат от единия бряг на другия. Какво искаме от Русия, какво искаме от Турция, някой да е формулирал, някой да е чул?"

Тези въпроси зададе бившият военен разузнавач Попов. Той заяви, че българската армия е в окаяно състояние и според него трябва да сключим договор с американците и у нас да има американски бази. Бившият летец и настоящ собственик на фирма за недвижими имоти Ценов пък заяви, че самочувствието на българите е смачкано, защото се разгражда една система, но не е ясно каква система се гради.

"Просперитет ще има, когато новините започнат с това, че митничарите са започнали стачни действия. Значи акцизите са в хазната."

Това заяви Светлин Стоянов, капитан от НСО. Според него всички служби, ДАНС и дори баретите са хранилка на политическите партии.

36-годишният Бранимир Бранков се обяви за създаване на орган извън съдебната система, който да гледа вече приключилите дела. Председателят на този орган, според него, трябва да се назначава от президента и да се отчита пред парламента. Бранков е от Монтана, бивш служител на МВР, а сега пчелар.

Събеседването продължава утре.