Като много обезпокоителна определи днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев една от находките им покрай акцията срещу кмета на Септември Марин Рачев. На нощното си шкафче (?!)  той държал справки от ДАНС за операции по търговията с гласове.

"Според мен няма обяснение защо се намират там. Те касаят местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници. И в тях се съдържа информация за проведените действия  от държавните правоохранителни структури - в случая ДАНС - по направление купуване на гласове", обяви Гешев.

Той се зарече, че ще проверят находката, а на въпрос на Клуб Z - каква отговорност търпи кметът, като ще каже, че ги е намерил примерно на спирката, прокурорът обяви, че обвиняемите имат право да казват всичко, включително и откровени лъжи, а е въпрос на интелект ние на кого ще вярваме.

"Явно с научна цел, бъдещият тогава кмет на община Септември се е интересувал - възможно е да пише дисертация на тази тема, не съм запознат... Явно е събирал информация да повиши общата си култура", впусна се шефът на спецпрокуратурата в хипотези за какво може да са му служебните справки за акции на ДАНС.

Кметът вече е освободен срещу парична гаранция от 250 000 лв., стана ясно още от думите на Гешев. С него е привлечен и още един служител на общината, който е пуснат с гаранция от 10 000 лв.

Гешев каза по повод протестите в града, че "откакто той е административен ръководител, по-малко присъствие от полицаи никога не е имало. Хората, които виждате, са представители на други структури - новата антикорупционна агенция, служители на специализираната прокуратура и бюрото по защита към главния прокурор".

Според Гешев някои обществени реакции в община Септември "са лесно предвидими и обясними".

И още един тефтер...

По отношение на Рачев прокуратурата ще опита да докаже, че чрез 14 фирми, находящи се на един адрес и имащи общо с жената, с една втора братовчедка и други близки на кмета, той фактически е сключвал обществени поръчки със себе си. Ще опитат да го обвинят за нагласени поръчки за поне 300 000 - 400 000 лв. Но общите подозрения, както вече бе съобщено, са за 13 млн. лв. 

Прокурорът, известен с "крилатите" си фрази, каза, че се учудвал, че хората явно продължават да си пишат, вместо да помнят, тъй като у кмета бил намерен поредният тефтер ("което вече не е новина", по думите на Гешев).

Вътре Рачев си водил бележки за разценки за всяка фирма от спечелилите поръчки, които според прокуратурата са свързани. Там са описани оборотите, печалбите, суми на обществени поръчки "и всякакви други съкращения". След като отбеляза на въпрос на Клуб Z, че не знае дали има данни за конкретни лични комисиони, Гешев ни даде пример със себе си:

"Аз примерно не си нося делата вкъщи описани и да си пиша щетите по тях. Вярвайте ми, нямам такива документи вкъщи. Не си водя бележки на нощното шкафче за конкретните дела и ми се струва страннно. А доколко е странно, вие ще прецените."

Плюс опорни точки на листче

Интересна краска е, че кметът явно е знаел, че срещу него се готви нещо и е получавал дори съвети за "бъдещи действия наши. Които не успял да реализира в пълна степен", усмихна се Гешев.

Във втората братовчедка, която е управител на повечето от фирмите обаче, се намерили "опорни точки" - при едикакъв си въпрос да се отговаря по еди какъв си начин.

"В което няма нищо лошо: хората се подготвят за всички такива евентуално предстоящи бъдещи неблагоприятни последици за развиваната от тях дейност. Това не е престъпление", заключи благородно прокурорът, автор на фразите, че делото КТБ е като "трансплантация на глава" и като "кацане на луната с дизелов двигател".

"Жената може би се подготвя - прибира се вкъщи, чете пред огледалото, не мога да предположа", каза Гешев.

Прокурорът не е притеснен и от подкрепата за кмета, която днес се изсипа под формата на демонстрация пред община Септември. Защото все пак Рачев бил избран с някакви гласове.

"Сега, как са формирани тези гласове - предвид коментираните от мен справки на Държавна сигурност... (тук журналистите групово и добродушно го поправяме, б.а.). Извинявам се - Държавна сигурност! Държавна агенция "Национална сигурност"... Ама, то горе-долу същото... Хм... Сменена е само абревиатурата. Но функциите и строят са различни.

Ноооо... По принцип изпълняват контраразузнавателни функции и Държавна сигурност, и ДАНС.

Въпреки че не е точно така де... Това вече е друг, исторически анализ на тия структури..."

Нататък Гешев спокойно премина към съществото - че не се учудва, че с тия връзки "някои хора разполагат с възможност за бърза организация".

Той се зарече, че всеки следващ път ще действат по един и същ начин, независимо от кого е издигнат кметът.

А има ли списъци на следващи кметове?

"Аз списъци не правя. Имаме случаи, сигнали, дела и т. н. Ако приемете моето обяснение за отговор: известни са ми доста случаи, които е поела Специализираната прокуратура. Това, което мога да заявя отговорно е, че това не е някаква пиар акция. Това е първата такава от този начин на действие.

Кметовете карат по инерция", заключи прокурорът.