Русия препоръча на своите граждани да мислят внимателно, преди да заминават в чужбина, защото САЩ преследвали руснаците по целия свят, за да ги арестуват, предаде Ройтерс.

Според съобщението на руското министерство на външните работи съществува сериозна заплаха руснаците да бъдат арестувани от други страни по искане на Вашингтон, след което да бъдат екстрадирани в САЩ.

"Въпреки призивите ни да се подобри сътрудничеството между компетентните органи в САЩ и Русия американските специални служби на практика продължават "да преследват" руснаците по целия свят", се казва в предупреждението. "При това положение категорично настояваме руските граждани внимателно да обмислят всички рискове, когато възнамеряват да пътуват зад граница".

Веднъж попаднали в ръцете на американската съдебна система, към руските граждани ще бъде проявено пристрастно отношение, предупреждава още Москва.

От началото на 2017 г. в чужбина са били задържани над десет руснаци с американско участие, посочва ведомството. Пример е задържането в Испания, Латвия и Гърция на най-малко четирима руски граждани по обвинения от властите в САЩ в киберпрестъпления.

Министерството цитира и случая на Станислав Лисов, обвинен, че е създал компютърен вирус, който атакувал клиентите на финансови институции и причинил щети за милиони долари. Миналата година той бил екстрадиран в САЩ от Испания.

Споменават се и случаи преди този, като задържането на Малдивите през 2014 г. за киберпрестъпления на руския гражданин Роман Селезньов, което министерството определя като отвличане от американски агенти.

В началото на седмицата Министерството на финансите в САЩ обяви имената на 114 политици и 96 олигарси, близки до Кремъл, които са част от черния списък по Закона за противодействия срещу противниците на Америка чрез санкции. Сред тях са премиера Дмитрий Медведев, на първия вицепремиер Игор Шувалов, на външния министър Сергей Лавров, на "гласа" на Кремъл Дмитрий Песков, на ръководителя на президентската администрация Антон Вайно, на помощника на държавния глава Владислав Сурков (човекът, измислил термина "суверенна демокрация"), на председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, на шефа на Думата Вячеслав Володин, на главния прокурор Юрий Чайка и други.