На форум в Брюксел, платен от фондация Ханс Зайдел, Борисов се е скарал на домакините си, че още не сме приети в Шенген:

"Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и (евро)комисията и (евро)парламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите."

Същевременно, в ГЕРБ считат за дадено, че до юли "ще получим чакалня за Еврозоната" и това ще се превърне в кулминация на "успешното ни Европредседателство". Юнкер бил обещал (sealed with a kiss), експертите от ЕК кимали многозначително, от ЕНП дуели бузи в сюблимна увереност... Пък и нали и за там сме изпълнили формалните критерии! Разбира се - става дума единствено за чакалнята, а не за качване на влака и при положение, че самата гара подлежи на ремонт или преместване.

И, дори и по отношение на чакалнята, от столиците и институциите, в които всъщност се вземат тези решения, идват съвсем други сигнали:

"ФАЦ цитира зам.-председателя на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус, който е скептичен по отношение на това дали България изпълнява политическите предпоставки за скорошно присъединяване към еврозоната. ...По думите на зам.-председателя на фракцията на свободните демократи Михаел Тойрер, на хартия данните от България правят добро впечатление. Загриженост обаче будели съобщенията за наличието на корупция."

И по отношение на Шенген, и по отношение на Еврозоната, става дума за едно - корупция. Защото макар оня ден Горанов арогантно да обясни, че "корупцията е вестникарско внушение", а вчера Борисов обвини ЕС, че "си [я] измисля", тя продължава да бъде основен фактор в отношението към нас. И докато не сме в състояние да убедим общественото мнение (вкл. вестниците, ама не Пеевските) и службите в съответните държави, никой няма да си заложи политическото бъдеще, за да "пусне" Борисов.

Светът се променя с огромна скорост и - ако иска да оцелее като значим фактор - ЕС трябва да премине на нов етап на консолидация. Две са предизвикателствата - драматично променената среда за сигурност около ЕС и драматично променящата се логика на икономическа конкуренция. САЩ се изтеглят от ролята си на гарант на международния ред, основан мултилатералност и норми, връща се геополитиката. И изведнъж всичко се превръща в оръжие - информация, технологии, икономическо влияние. Ако до вчера международната политика изглеждаше продължение на пазара с други средства, днес тя отново е война с всички средства. Изведнъж държавността (национална или квази-имперска) отново е в играта и здравината на инситуциите се превръща в основен фактор за сигурност и доверие. А корупцията е точно обратното - развала на институциите.

Когато най-сетне в Берлин и Париж се заемат да реализират тази консолидация на ЕС, тя ще бъде основана на Еврозоната, надградена с обща сигурност, чието териториално измерение е Шенген. Повече от всякога, ЕС ще трябва да се превърне в кръг на доверие за обща защита. Подобен кръг с участието на една България с разложени институции и управленска класа, затънала в зависимости към Москва и Анкара е очевидно невъзможен.

Изборът е ясен: или правим реални, дълбоки реформи, или оставаме - по един или друг начин - извън кръга на доверие. Управляващите, а и т.нар опозиция в лицето на БСП и ДПС (останалите са аватари), са по природа неспособни да изчистят държавата и да оздравят институциите. По простата причина, че са нищо повече от еманация на корупцията. Всеки ден, в който тези хора продължават да яхат държавата, е ден на свличане към геополитическата периферия. Атентат срещу историческото бъдеще на България.

Уморените "троянски коне в добрия смисъл на думата" ги убиват, нали?

Коментарът е от профила на Христо Иванов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.