В нощта на неделя срещу понеделник е 52-ото издание на финала по американски футбол на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. Или просто Супербоул. Най-гледаното, най-популярно и най-комерсиално спортно събитие в Америка. 

Мачът започва около 01:30 часа българско време. Арена е построеният преди година и половина стадион US Bank в Минеаполис, щата Минесота, с капацитет 73 000 места.

Сблъсъкът

Съперници са актуалният шампион “Ню Ингълнд Пейтриътс” (първенец на Американската конференция) и “Филаделфия Игълс” (№1 в Националната). “Патриотите” са на 10-и финал - рекорд. Ако спечелят, те ще се изравнят с “Питсбърг Стийлърс”, който единствен има 6 титли. Всичките са в ерата на куотърбека (този, който подава топката) Том Брейди и треньора Бил Беличик.

Това фаворизира “Пейтриътс”. “Игълс” е на трети финал, като загуби в предишните два. Повтаря се сблъсъкът от 2005 г., когато “Ню Инглънд” спечели с 24:21, а букмейкърите и специалистите даваха предпочитания на “орлите”. 13 години по-късно ситуацията e обратната. Ще бъде изненада, ако “Филаделфия” спечели.

Една от любимите истории на американските медии тези дни: Том Брейди е на 40 г., той е най-великият и най-титулуван куотърбек за всички времена. Един от най-популярните и успели спортисти отвъд океана - и на терена, и в личния живот, и като бизнес и богатство.

Том Брейди, лидерът на "Ню Инглънд".

Брейди е напът да изгради цяла империя под собствения си бранд, който продава продукти, съвети за спортно дълголетие и здравословен начин на живот и… специални пижами (по 200 долара парчето), които помагали за по-добър сън и оттам по-бързо възстановяване. 

От другата страна е лидерът на “Игълс” Ник Фоулс, който в сравнение с Брейди е истински аутсайдер. Коутърбекът започна кариерата си в НФЛ доста обещаващо, през 2012-а и 2013 г. записа отлични сезони. През 2015 г. беше разменен, мина набързо през други два отбора, замислял се е сериозно да се откаже.

Преди близо година Фоулс се завърна във Филаделфия като резерва на титуляря Карсън Уенц. “Орлите” имаха страхотен сезон - с Уенц начело и Фоулс на скамейката. В началото на декември Карсън Уенц се контузи тежко и Ник Фоулс получи нов шанс. Изглеждаше, че “Игълс” е обречен. Но тимът доказа точно обратното в плейофите, а “дубльорът” се справя много добре. От есента, когато започва новият сезон, той отново може да се окаже резерва. Но утре има шанс да стане шампион и да детронира великия Брейди и прочутата династия на “патриотите”.

Ник Фоулс е надеждата на "орлите" и е симпатичен на неутралния фен.

А бляскавият Супербоул, изобилстващ с подобни истории, шоу и парични потоци, слага край на много тежък сезон за НФЛ. За втора поредна година телевизионните рейтинги бавно, но сигурно падат, а това е сигурен знак, че нещо не е наред. През 2016 г. отливът на фенове по стадионите и пред екраните бе обяснен с президентските избори, привлекли по-голямо внимание от обикновено.

Но когато сривът продължи и през миналата, доста анализатори започнаха да търсят причините извън Доналд Тръмп и политиката. 

За Америка проблемите на НФЛ са доста сериозен удар. Мачовете в неделя и в понеделник вечерта се играят по време на “прайм тайм”-а на най-големите тв канали като FOX, CBS и NBC. Падането на рейтингите води до промени за целия рекламен бизнес. Ако десетилетия наред мачовете от професионалната лига по американски футбол бяха на челно място в бюджетите на компаниите за тв реклама, сега това започва да се променя. Те мислят да се преориентират към други предавания.

А самите телевизии са платили милиарди за правата на НФЛ. И продължават да ги плащат.

Чели сте и чували клишетата, че като №1 в Америка този толкова странен за повечето европейци спорт до голяма степен демонстрира американската култура и начина на живот в САЩ. Според Джон Кас от авторитетния “Чикаго Трибюн”, щатският футбол губи средната класа в страната си. Бавно, но сигурно. Той и други популярни журналисти и медии като “Ню Йорк Таймс” задават въпроса могат ли НФЛ и въобще спортът да оцелеят в по-далечно бъдеще?

А защо е така? Какво се случва?

Няколко неща. На първо място е проблемът с болестта “Хронична травматична енцефалопатия” (ХТЕ). Ако сте гледали филма Concussion с Уил Смит в главната роля, сте придобили представа. В началото на века един нигерийаски патолог в Питсбърг - д-р Бенет Омалу, откри заболявянето в мозъците на починали звезди на играта. 

Накратко, става въпрос за следното: дегенеративна и смъртоносна болест, симптомите на която са клинична депресия, загуба на паметта, деменция, параноя, агресивност, крайни промени на поведението… Проблемът засега е, че се диагностицира след смъртта, а лек няма.

Причинява се от ударите в главата и сътресенията на мозъка. Естествено, ХТЕ не е отсега, но скоро беше дефинирана и бяха открити причините. Десетилетия наред се смяташе, че само боксьорите в големия спорт страдат от описаните по-горе симптоми заради ударите в главата.

Сблъсъците в американския футбол често са свирепи.

Дълги години лигата отричаше връзка между сблъсъците и ХТЕ. През 2015-а, след куп скандали и стотици съдебни искове от близките на починали преждевременно играчи (най-често след самоубийство), НФЛ се съгласи да започне да изплаща компенсации за 765 милиона долара на почернени семейства. Сумата ще достигне скоро 1 милиард. 

През 2016 г. НФЛ най-накрая официално призна ХТЕ и връзката й с пораженията от травмите на мозъка в играта. Лятото на миналата година бе публикувано изследване, което показа, че в 110 от 111 изследвани мозъци на починали играчи са открити различни етапи на болестта.

Всичко това корозира най-популярният спорт в САЩ. Родителите масово започват да спират децата си да тренират американски футбол. Против волята им, защото малките обичат спорта. Играчи в разцвета на силите си прекратяват своите кариери на всички нива - училищно, колежанско, професионално.

НФЛ вижда мрачната перспектива и започна да променя правилата. Ударите в главата се наказват от съдиите, а състезателите вече се учат да правят единоборства само в краката и тялото. Мотивирани са повече от всеки друг - в техен интерес е. Влагат се десетки милиони в нови технологии (шлемове и т.н.).

Проблемът си остава огромен, а тенденцията в отлива откъм интерес и практикуващи е явна.

А за НФЛ злините идват една след друга. През миналия сезон много играчи и цели отбори продължиха започналите през 2016 г. протести. Те не стават прави по време на химна преди всеки мач - седят или коленичат. Така водят своята битка срещу расизма и още куп социални и обществени проблеми.

Поведението им не се хареса на Доналд Тръмп, който започна открита война срещу НФЛ, при все че някои от собствениците на клубове му бяха спонсори в кампанията. Те не искаха да глобяват или уволняват играчи, каквото призова президентът.

Да, обаче, масовите протести не се харесват и на много редови американци. Те по никакъв начин не искат и чуят за неуважително отношение към химна, независимо от каузата. И отказват да гледат мачове. Така миналата есен видяхме и много пустеещи стадиони.

 Трофеят "Винс Ломбарди" се връчва на шампиона.

Има и други причини. Хората виждат все по-малко идоли, играчи за пример, които с поведението си извън терена да ги вдъхновяват. Звездите са все по-разглезени и комерсиални. Все повече фенове припозванав в НФЛ истинска корпорация с изкривени ценности, а това ги отблъсква. 

За отлива помагат и безкрайните реклами, които накъсват играта. Запалянковците вече се дразнят и от това. Упадъкът е налице. А допреди няколко години НФЛ генерираше рекорди във всички области - тв рейтинги, продажба на билети и фен артикули, интерес…

Рекламите и шоуто на полувремето

Разбира се, описаните проблеми и негативната тенденция все още не засягат много Супербоул. Той е “друг мач”. Като национален празник в Америка. Хората си правят партита със съседи и роднини, сядат пред телевизиорите и гледат рекламите например. Те са винаги уникални и смешни (поне повечето). Тази година 30 секунди за спот в тв канала NBC, който ще предава сблъсъка, струват около 5 млн. долара.

А през миналата цената беше между 5 и 5,5 млн. Ето че мизата е паднала, а това не се е случвало никога досега, дори по време на кризата. NBC предлага и пакети с олимпийските игри, тъй като държи правата за излъчването им в САЩ.

За сравнение - 30 секунди рекламен клип на Оскарите излиза около 2 милиона.

Джъстин Тимбърлейк.

Хората обичат да гледат и шоуто на полувремето, тази година поверено на Джъстин Тимбърлейк. Той за трети път ще гастролира на мача, но за първи ще има водещата роля.

Дори и в този избор личи, че НФЛ се намира в тежък период и вече не е толкова високомерна. На финала през 2004 г., когато отново игра “Ню Инглънд” (и спечели), Тимбърлейк и Джанет Джексън предизвикаха огромен скандал. Той дръпна част от корсета на певицата и се видя гърдата й. Може да не ви се вярва, но това е един от най-големите скандали в историята на Супербоул.

Джъстин и Джанет бяха зачеркнати тогава - никога повече нямало да стъпят на мача, освен като зрители.

А зрителите утре отново ще генерират рекордна аудитория (или поне в топ 3 или топ 5). Изгледите мачът да е интересен са налице. През миналата година "патриотите" сътвориха нечуван обрат, след като губеха с 3:28 в края на третата четвърт. После спечелиха след продължение. Изглеждаше нереално.

Шоуто е гарантирано. За няколко часа феновете на двата отбора и на играта няма да мислят за огромните проблеми, които са напът да променят идентичността й. Ако можете - гледайте. Ще си струва.

Така пишехме и казвахме доскоро. Ала следенето на този спорт вече е нещо като морален казус. Поне за някои. Дали наистина си струва, предвид описаното по-горе?