САЩ обвиниха Русия, че обстрелва с артилерия украински военни позиции през границата си, предаде Ройтерс. 

"Имаме нови доказателства, че руснаците възнамеряват да доставят по-тежки и по-мощни установки за едновременно изстрелване на много ракети на сепаратистките сили в Украйна. Имаме и доказателства, че Русия обстрелва с артилерия украински военни позиции", заяви заместник-говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

Тя уточни, че тази информация се основава на разузнавателни доклади. Според тях след като малайзийският самолет беше свален в Украйна на 17 юли, оръжия продължават да се прехвърлят през границата.

Двама анонимни висши представители на Пентагона твърдят, че руснаците засилили военното си присъствие на границата с Украйна от 12 000 войници миналата седмица на 15 000 сега. Доставките на оръжие за бунтовниците продължават и след авиокатастрофата, взела 298 жертви. Военно оборудване се доставя в голяма база близо до Ростов н Дон в Русия, откъдето след това то се превозва до бунтовниците от другата страна на грпаницата.

Междувременно спасители откриха още една голяма отломка и няколко трупа от малайзийския боинг, предаде австралийската телевизия Ей Би Си. Това станало недалече от мястото на катастрофата, станала край град Торез в Донецка област.

Парчето от самолета бе открито в гора край град Торез. Снимка Туитър

Според присъстващи там представители н ОРганизацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) това е най-голямото открито досега парче от боинга.

Холандия ще изпрати 40 души невъоръжена военна полиция на мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Украйна„ Целта е стабилизирането на зоната на трагедията.