Упорството на министъра на екологията Нено Димов да инициира преразглеждане на правителственото решение за промяната на плана за управление на Национален парк "Пирин", ще му коства персонални протести срещу него, които ще го преследват на всички мероприятия, свързани с българското европредседателство на съвета на ЕС.

Това се заканиха природозащитниците, които от края на миналата година всяка седмица излизат не само на жълтите павета в София, но и в цялата страна с искане новите текстове в плана за Пирин да бъдат отменени, а вече и с искане за оставката на Димов. В понеделник те ще последват министъра на форума за иновации за по-чист въздух, който ще се проведе в "София тех парк". Събитието е част от мероприятията около председателството. Ще започне в понеделник като се организира от Европейската комисия и ще продължи два дни.

"В понеделник в София Тех Парк се провежда форум за иновации за чист въздух в рамките на събитията, свързани с Европредседателството на България.  Един от участниците ще бъде министърът на околната среда и водите Нено Димов. Да го посрещнем него и гостите на събитието на входа с плакати с нашите послания за Пирин и въздуха, по възможност на английски. Регистрацията за събититето започва в 12:30 ч., така че е добре да сме там преди това", тече вече призив във фейсбук.

Акцията е озаглавена "Да помахаме на Нено".

Напоследък Нено Димов събра доста черни точки в очите на част от обществеността, не само у нас, но и в Европа. Първо, заради отказа му да възприеме и други варианти за застрояването на Пирин, в това число такива, които гарантират изграждането само и единствено на втория кабинков лифт, второ - заради нарушеното му обещание, че двете болни лъвчета терез и Масуд, родени в зоопарка в Разград, ще заминат за спасителен център за Холандия (наложи се личната намеса на Бойко Борисов, за да се случи това) и трето - заради скептичното му отношение към наличието на глобално затопляне, заради което беше подложен на кръстосан огън от евродепутатите по време на изслушването си в Европейския парламент.