Водачът в схемата на турнира "Диема екстра София оупън" Стан Вавринка може да играе срещу българин още в първия си мач в столичната зала "Арена Армеец". Това е шампионът ни в зала Александър Донски, който получи "уайлд кард" и в откриващия кръг излиза срещу квалификант.

Вавринка, който е носител на три титли от Големия шлем, олимпийски шампион и №1 на "Купа Дейвис" с Швейцария, стартира директно от втория кръг.

Той бе осигурен в последния момент от организаторите след отказа на Григор Димитров. За целта е поискано специално разрешение от ATP с мотив контузията на първата ни ракета.

Директно в основната схема с „уайлд кард“ попаднаха още двама българи - Адриан Андреев и Димитър Кузманов. Андреев, който е в същата четвъртина от схемата, започва срещу Денис Истомин (Узбекистан), а един от двамата по нататък ще играе с Виктор Троицки (Сърбия) или квалификант.

Втората ни ракета Димитър Кузманов, който също е в горната половина на основната схема, стартира в първи кръг срещу португалеца Жоао Соуса. Пловдивчанинът е в четвъртината на поставения под №4 Филип Колшрайбер (Германия).

Поставеният под №2 Адриан Манарино (Франция) ще започне от втория кръг срещу Маркос Багдатис (Кипър) или Михаил Кукушкин (Казахстан).

№3 в схемата Жил Мюлер (Люксембург) ще играе на осминафиналите срещу Андреас Сепи (Италия) или Михаил Южни (Русия), който присъстваше на жребия заедно с Кузманов.

Квалификациите на "София оупън" започва в неделя, а двубоите от основната схема в понеделник.

Турнирният директор Пол Макнами обясни нашега, че самият Вавринка е останал изненадан, че ще играе в София. Австралиецът е успял да реагира бързо и е имал шанса Стан, който е най-титулуваният тенисист при мъжете участвал на турнир в България, да се съгласи.

Вавринка не игра във втората част от сезона през миналата година заради контузия, претърпя и операция. Той отпадна рано на Откритото първенство на Австралия. Това също е помогнало за съгласието му, както и фактът, че има нужда от мачове, за да влезе във форма.