Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017 г.) е правил дарения за нацистки престъпници, съобщава в най-новия си брой сп. “Шпигел”. Изданието се позовава на наскоро разсекретени документи. Според тях самият Кол е признал, че е дарявал годишно по 200 западни марки, за времето завидна сума, на “Спомагателен фонд Хаусер”.

Фондът е набирал следства за хвърлени в затвора нацистки престъпници и за техните близки. Фондът е основат през 1962 година и е наречен на Паул Хаусер. Той е бил генерал-полковник от зловещата паравоенна нацистка организация “Вафен Ес Ес”, дори е смятан за неин баща. Кол го е смятал за порядъчен човек, става ясно от разсекретените документи.

В действителност Паул Хаусер е бил военнопрестъпник. Впоследствие е лобирал сред политици от ФРГ да подпомагат съмишлениците му от времето на нацизма, изпаднали в новоосновата през 1949 г. Федерална република Германия в беда. Правил е и всичко възможно да потулва престъпленията на “Вафен ЕсЕс” от времето на Третия райх.

Дори като канцлер Хелмут Кол, наследил на поста Хелмут Шмит през 1982 г., е демонстрирал разбиране към “Вафен Ес Ес”. В Германия още се помни скандал от 1985 г. Тогава на посещение във ФРГ е президентът на САЩ Роналд Рейгън. Кол го води на поклонение на военното гробище в Битбург, където са погребани и есесовци от “Вафен Ес Ес”.

Разкритията на “Шпигел” хвърлят сянка върху биографията на Хелмут Кол. Не е забравено обаче, че през 1944 г., в края на Втората световна война, неговият по-голям брат Валтер Кол загива едва 18-годишен по време на битка в Румъния, където е и гробът му. Кол кръщава един от синовете си на своя брат Валтер.

В името на истината трябва да признаем, че Хелмут Кол остана в историята като канцлер обединител на Германия, радетел на обединена Европа, баща на еврото и единственият засега почетен гражданин на Европа.