Двете лъвчета Масуд и Терез тръгнаха днес за спасителния център в Холандия. Това съобщи пред БНР Явор Гечев от Фондация "Четири лапи".

Лъвчетата бяха взети от зоопарка в София в 10 ч тази сутрин. Те ще пътуват със специализиран транспорт на фондацията - линейка за диви животни, с която и преди са превозвани и големи котки, и основно мечки.

По време на цялото пътуване до Холандия Терез и Масуд ще бъдат придружени от лекарски екип, който да се грижи за тях. Гечев обясни преди отпътуването, че на всеки два часа ще има почивка, в която ще бъде проверявано състоянието на животните, ще им се дава вода, както и храна, когато е време за хранене. Ще се измерва и нивото на стрес на лъвчетата по време на пътя.

Марк Йокел от института "Лайбниц" в Берлин отговаря за здравословното състояние на животните по време на самия транспорт. Очаква се лъвчетата да пристигнат в спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия най-рано в понеделник следобед, ако пътуването мине нормално, съобщи още Гечев. 

Отпътуването на Терез и Масуд за спасителния център бе извоювано с протести. До недоволството се стигна, след като властите не желаеха да ги пуснат, въпреки че е ясно, че в България няма адекватни условия за грижа за двете животни, родени в зоопарка в Разград, където едва не загинаха. Лъвчетата имат сериозни здравословни проблеми, но до последно нямаха документи за отпътуване и намерението бе да бъдат оставени в Пазарджик.

 
След поредния протест се намери законово решение, с което пътуването им да бъде организирано. 

Идеята е след престоя си в спасителния център в Холандия Терез и Масуд да отпътуват за Южна Африка. Където да живеят на свобода.

Вижте отпътуването на лъвчетата във видеото на бТВ: