Идеята за референдум по темите еднополови бракове и социалната роля на пола, лансирана от Красимир Каракачанов, предизвика скърцане в комуникацията с другия лидер от "Обединените патриоти" - Валери Симеонов. Напрежението лъсна в реакцията на Каракачанов тази сутрин пред Нова тв заради оценката от Симеонов през седмицата, че свикването на допитване до народа по тези теми е "глупотевина".

Оценката от страна на лидера на НФСБ също дойде от телевизионния ефир - пред "България он ер" в петък. Днес Каракачанов заяви в отговор:

"Ако Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня. Аз не можа да разбера дали той е против референдума или за нещата, за които искам да се проведе той", реагира Каракачанов и призна, че е ядосан от думите на партньора си.  

Вицепремиерът и лидер на ВМРО отново разкритикува Истанбулската конвенция и преповтори тезата си ,че зад безспорния проблем с насилието над жени и насилието в дома "ни пробутват така наречената "джендър идеология". По думите му "полът е биологична категория, а не социална". Каракачанов отрече да е хомофоб. Според него и в България нямало такъв проблем със социалната равнопоставеност на мъже и жени - още от 60-те години на миналия век у нас имало жени кранистки, а в армията ни 14% от войниците са от женски пол, което било най-голям процент в Европа. 

Министърът на отбраната подчерта, че Европа и България имат сериозен демографски проблем: "Трябва да мислим как да стимулираме нормалността в семействата". 

"Тези, които сега говорят, че сме срещу европейските ценности, всъщност разбиват ЕС. Вземете логиката на създаването на Съюза. Европейските нации са нации с история, свързана с християнската религия. И сега някой опитва да унищожи точно този фундамент на обществото", изтъкна вицепремиерът.