Северна Корея се е сдобивала с технологии за ядрената си програва чрез посолството си в Берлин. Това съобщи шефът на германското разузнаване, цитиран от Би Би Си.

Ханс Георг Маасен обясни през NDR TV, че голяма част от тези дейности са засечени, но не всички. Той не уточни за какъв тип технологии става въпрос, но каза, че могат да се използват и за военни, и за граждански цели.

Северна Корея продължава работата си върху ракети и ядрени оръжия в нарушение на международните санкции.

Доклад на ООН от петък обяви, че Пхенян е спечелил близо 200 млн. долара м. г. от износ на забранени продукти и посочи редица страни, с които Северна Корея е извършвала търговия като Русия, Китай и Малайзия.

"Забелязахме, че твърде много оборудване минава през посолството", разказва Маасен в интервю, което трябва да бъде излъчено в понеделник.

"От наша гледна точка тези части са за ракетната програма, както и отчасти за ядрената програма", уточни той.

"Когато засечем нещо подобно, го спираме. Но не може да гарантираме, че сме засекли и блокирали всеки опит", призна шефът на германското разузнаване.

Засега отговор от Пхенян няма.

Отделно разследване на обществената телевизия ARD твърди, че германското разузнаване първо е засякло, че Северна Корея се опитва да си осигури технология и части през 2016 и 2017 г.

Междувременно експерти на ООН намериха доказателства, че Пхенян е помагал на Сирия да създава химически оръжия, както и че е доставял балистични ракети на Мианмар.

Разкритията идват на фона на растящото напрежение заради бързия прогрес на Северна Корея в развитието на ядрената програма и програмата за конвенционални оръжия.

Последният тест на балистична ракета, който Пхенян извърши на 28 ноември м. г. доведе до нова серия от санкции на ООН, насочени към петролните доставки и пътуванията на севернокорейците.

Между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен Ун се разгоря война на взаимни обвинения.

Тръмп нарече Ким "rocket man", а севернокорейският диктатор го обиди, че е стар.