След неколкомесечно разследване Комисията за защита на конкуренцията обвини в едно от най-тежките нарушения трите енергийни фирми - в злоупотреба с господстващо положение. Санкциите за това нарушение могат да достигнат до 10% от оборота на компаниите.

От съобщението на антимонополното ведомство става ясно, че на 23 юли с три отделни определения КЗК е предявила твърдения за извършено нарушение на дружества от групите ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ.

Производството е образувано по самосезиране на КЗК и в последствие към него е присъединено искане за образуване на производство, подадено от независим търговец на електроенергия. През март и април 2013 г. КЗК е провела проверки на място в офисите на дружества от трите групи и иззела доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са предявени твърденията. Допълнително КЗК изиска информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.

Твърденията за извършено нарушение са предявени на електроразпределителното, електроснабдителното и дружеството - търговец на електроенергия по свободно договорени цени от съответната група. 

Всяка една от групите злоупотребява с господстващото си положение като прилага обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП, коментират от КЗК.

Стратегията на всяка една от групите се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в групата за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

Според предварителната оценка на Комисията нарушението може значително да засегне търговията между държавите-членки по силата на чл. 102 от Договора за функциониране на ЕС (т.нар. Лисабонски договор). 

На дружествата от трите Групи и на молителя по преписката е предоставен срок от 60 дни, в рамките на който те могат да представят писмени възражения по предявените твърдения, да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание и да получат достъп до неповерителен вариант на материалите по производството.

Днес КЗК ще даде пресконференция, на която ще обяви повече подробности.

Очаквайте продължение.