Граждани на община Септември изразиха с протест днес подкрепата си за кмета на града Марин Рачев. През седмицата след специализирата акция на полиция и прокуратура той беше задържан заради разследване на умишлена безспотанственост и сключване на неизгодни за общината сделки. Разследват се обществени поръчки на стойност над 13 млн. лв., за които държавното обвинение има съмнения, че Рачев е сключвал практически сам със себе си - тоест с близки до него фирми.  

Привърженици на кмета обаче днес блокира по обед пътя Велинград-София до село Варвара. Те поискаха всички обвинения на прокуратурата да бъдат свалени. Демонстрацията се изразяваше в непрекъснато пресичане на пешеходната пътека.

Гражданите смятат още, че рекордната според тях гаранция от 250 000 лева, поискана за излизането на Рачев от ареста, е несъразмерна на разследванияга. Щетите от сделките на кмета на Септември, които са нанесени на общината, според прокуратурата са за приблизително 200 000 лв. Разследват се обаче обществени поръчки общо за 13 млн лева.