Знаете ли колко са стрували на държавата обявени за незаконни от съда актове на конфискация на имущество на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)? Не знаете, а няма и как - според председателя на държавния орган Пламен Георгиев тази ивформация е "служебна тайна". Това разказва в. "Сега" на базата на получен отказ от Георгиев да предостави данните, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

КОНПИ вече е част от комисията "Антикорупция", прясно създадена от управляващите с новия антикорупционен закон, а засега единствен кандидат за председател на мегаоргана е същият Пламен Георгиев. Той се ползва с доверието и на ГЕРБ, и на "Обединените патриоти" и засега нагласата е, че състезанието за шеф на антикорупцията ще е с един кон. 

От "Сега" са попитали Георгиев по колко дела, заведени от граждани заради конфискация, КОНПИ е била осъдена, какъв е общият размер на обезщетенията, постановени от съда по Закона за отговорността на държавата, както и за данни за самите граждански дела. Тази информация отсъства от и от финансовите  отчети за работата на КОНПИ, и от годишните доклади на органа за дейността му, който се представя всяка година в Народното събрание. 

Според Пламен Георгиев поисканата информация представлявала "служебна тайна" и това е написано в официален отговор. Според Георгиев изнасянето на подобни данни можело да засегне правата на трети лица. 

"Безобразно" и "потресаващо" е нарекъл решението на Георгиев адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", цитиран от "Сега". По думите му държавна институция да крие кой за какво я е осъдил е абсурд, става дума за пари на данъкоплатците и законосъобразното им харчене. 

Кашъмов припомни, че си има Защон за защита на класифицираната информация и в него ясно е разписано каква информацията може да бъде засекретена. Случаят с КОНПИ не е сред тях.