"Филаделфия Игълс" надви с 41:33 "Ню Инглънд Пейтриътс" на финала по американски футбол Супербоул в Минеаполис, щата Минесота.

"Орлите" изненадващо детронираха далеч по-титулувания си съперник в драматичен мач, в който бяха подобрени няколко офанзивни рекорда, а зрелищната и открита игра властваше над защитната.

Зак Ърц отбелязва решителният тъчдаун в края на мача.

Това е първа титла за "Филаделфия Игълс" в историята. "Ню Инглънд" има пет от недостижимите в близко бъдеще 10 финала. След края на страхотния мач, игран пред близо 70 хиляди зрители на стадион US Bank, десетки хиляди излязоха по улиците на Филаделфия да празнуват. Ясно е, че там няма да се спи.

На полувремето запомнящо се шоу изнесе Джъстин Тимбърлейк - едно от най-добрите в 52-годишната история на най-голямото спортно събитие в Америка.

За шоуто на Джъстин Тимбърлейк на полувремето бяха направени няколко сцени и използвани десетки танцьори и статисти.
Фрагмент от шоуто на полувремето. 

За най-полезен играч беше избран куотърбекът на новите шампиони Ник Фоулс, който подаде за три тъчдауна, сам отбеляза един след триково изпълнение, а точните му пасове достигнаха общо 373 ярда.

Историята на 29-годишния плеймейкър вдъхновява Америка тези дни. Фоулс стартира преди няколко години във Филаделфия, но после беше даден на друг тим, кариерата му тръгна надолу, а в края на 2015 г. е бил пред отказване. Доведеният му брат го убедил да направи още един опит.

През миналата година се завърна в "Игълс", за да бъде резерва на титуляря Карсън Уенц. В началото на декември обаче Уенц скъса коленни връзки и Фоулс трябваше да довърши сезона. Той го направи блестящо и сега е сред спортните герои отвъд океана.

Ник Фоулс с шампионския трофей "Винс Ломбарди". 

Двата отбора преодоляха в нападение общо 1151 ярда, което е рекорд не само на Супербоул, а въобще на плейофи в Националната футболна лига на САЩ (НФЛ).

Все пак защитата на "орлите" се намеси в ключов момент, като блокира и отне топката на куотърбека на "патриотите" Том Брейди при резултат 38:33 към края на мача. След това "Филаделфия" отбеляза още три точки. А величието Брейди имаше една финална атака за пореден паметен обрат в изумителната си кариера, но този път не успя.

Том Брейди е съкрушен.

Един от най-популярните спортисти в САЩ записа три тъчдауна и постави пореден рекорд на Супербоул с 505 ярда от ръката му, ала този път това не се оказа достатъчно.

"Патриотите", които излязоха в мача като тотални фаворити, губеха почти през целия мач, те поведоха с 33:32 в последната четвърт. Още в следващата атака обаче "орлите" си върнаха аванса и го удържаха до края с цената и на спорно съдийско решение при последния тъчдаун, с който резултатът стана 38:33..