Конгресмени от Демократическата партия призоваха президента Доналд Тръмп да уважава правилата в правовата държава и да не уволнява шефовете на разследването за руската намеса в изборите през 2016 г. и за връзки на хора от екипа на Тръмп с руски чиновници, предаде АФП.

"Ако президентът Тръмп предприеме крайната мярка и уволни отговорните за разследването, мисля, че това ще отвори пътя на силна конфронтация в обществото, от която Америка няма нужда", предупреди сенаторът демократ Дик Дърбин. 

Забележката му бе по повод заканите, че Тръмп може да уволни спецпрокурора Боб Мълър и заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн.

Опасенията за подобна стъпка от страна на президента се засилиха, след като в петък бе публикаван секретен доклад от Комисията по разузнаването на Конгреса по разследването на руската намеса, от който личи, че ФБР е превишило правата си през 2016 година, като неправомерно е подслушало лице от екипа на Републиканската партия за президентските избори.

Вчера от имението си във Флорида Доналд Тръмп коментира в туитър, че публикуваният документ показва, че разследването на Мълър е "лов на вещици" и "позор", а аз съм "изцяло оправдан".

Според сенатора демократ Адам Шиф обаче целта с публикуването на доклада от разузнавателната комисия е да се дискредитират ФБР и спецпрокурорът Мълър.

Демократите отиват и по-далеч, като заявяват, че ако републиканците вземат страната на Тръмп в битката срещу ФБР, това означава, че ще настъпи конституционна криза в страната.

Засега конгресмените от Републиканската партия запазват поне формален неутралитет и не подкрепят ничия страна в спора.

Сенаторът Трей Гоуди, член на Комисията по разузнаването на Конгреса и един от съставителите на поверителния доклад, отхвърли всякаква възможност за уволнение на Мълър или Розенстайн.

"Подкрепям 100 процента прокурор Мълър. Невинаги съм бил съгласен с Розенстайн, но продължавам да мисля, че той е способен да управлява Министерството на правосъдието, в което имаме доверие", обяви Гоуди в тв предаване, съобщи Ройтерс.

През неделния ден коментар направи и бившият директор на ЦРУ и министър на отбраната по времето на Барак Обама Леон Панета.

Той обяви, че Тръмп ще направи "голяма грешка", ако  уволни Мълър и Розенстайн, защото това "ще изглежда като негово желание да потули и да попречи на следствието".

"А това означава да навреди на себе си, на президентството и на цялата страна", заяви Панета. 

Демократите се ангажираха да работят от тази седмица за разсекретяването на друг документ, с който се оневиняват разследващите, за които във вече публикувания четиристраничен документ от Комисията по разузнаването се твърди, че са превишили правата си във връзка с руската намеса.