Първо по рода си състезание в България ще определи "Най-добър млад шофьор" през май тази година. Целта е не само да се определи най-способният зад волана сред младежите, но и да се промотира безопасността по пътищата, разказаха организаторите от Съюза на българските автомобилисти на пресконференция днес.

Състезанието е отворено за всички под 26 години с до 5 години стаж в автомобила и без влезли в сила наказателни постановления. Още от днес започва първият етап - онлайн тест с въпроси за правилата по движение на пътищата, поведението зад волана и експлоатацията на автомобила. Всеки може да се пробва на сайта на кампанията тук.

"В България има много млади водачи и за жалост голяма част от тях често участват в пътнотранспортни произшествия", обясни председателят на СБА Емил Панчев.

Дирекция "Пътна полиция" също е партньор на кампанията. Началникът й комисар Бойко Рановски коментира:

"Младите шофьори са най-уязвимата група на пътя, нямаше как да не приемем партньорство за такава кампания. Така ще направим и едно проучване доколко те познават правилата. Надяваме се да запазим тенденцията от миналата година, когато за пръв път имаше намаляване на жертвите на пътя."

30 души, решили теста най-добре и за най-кратко време, ще се състезават на втория етап - практически. Тогава ще е истинското шоу - 6 дисциплини на писта "Дракон" в с. Калояново, Пловдивско. Класиралите се ще започнат отново с кратък тест, после ще бъдат изпитвани на способността им да оказват първа помощ, за което ще съдейства Българският червен кръст, партньор на кампанията.

"57% могат да намалеят смъртните случаи, ако навреме на пътя се окаже първа помощ, защото първите 3 до 5 минути са най-важни", обясни Елена Панова от БЧК.

Тя добави, че 8-те часа задължителна подготовка не достигат и препоръча на всеки, който реши да се състезава, да потърси помощ за освежаване на познанията си в местните офиси на БЧК в страната.

Следва тест по смяна на гума, който обаче няма да се оценява по време, а по техника на манипулациите. А за да е равностойно за девойките, всички ще получат помощ със свалянето на гумата.

Състезателите ще трябва да демонстрират и пълна проверка на техническата изправност на автомобила, а след това предстои същинският тест - шофиране по пистата с избягване на препятствия, смяна на лентите и за допълнителна трудност - в кола с умишлено влошено сцепление на задните гуми. За финал най-добрите млади шофьори ще покажат безупречно паркиране.

Победителят освен престижната титла ще получи и възможността да кара една година напълно безплатно чисто нов автомобил Renault CAPTUR. Френският автомобилен концерн заедно с Nissan също са сред партньорите на събитието. По-малки награди - като картите на СБА за безплатна пътна помощ, ще получат и останалите финалисти.

"Нашата надежда е те да станат "Посланици за пътна безопасност" и да участват в следващи наши мероприятия и това да става ежегодно", обясни още Панчев.

Той описа състезанието като образователно и подчерта, че се надява то да покаже, че безопасността на движението се гради като ценност в първите години зад волана.

За пръв път подобен проект се провежда в Словения през миналата година. Тази година 4 държави ще организират състезанието с подкрепата на Международната автомобилна федерация ФИА - Словения, Чехия, Словакия и България. А по всичко личи, че интересът е голям - още тази сутрин, преди обявяването на събитието, вече над 20 души са решавали тестовете в сайта на събитието, похвалиха се организаторите.