Мозайка с карта на планината Витоша ще замени фонтана на столичния бул. „Витоша“, съобщи Йорданка Фандъкова във фейсбук. Като причина за смяната столичната кметица е посочила „негативни коментари заради външния му вид“.

Фонтанът, изграден през 2013-а, действително предизвика десетки коментари за липсата на естетика в дизайна му – но пък се превърна в любимо място за игра на децата. А липсата на остри предмети по странната издутина в пешеходната част на булеварда прави игрите на хлапетата безопасни.

Фонтанът, наричан гальовно "Бидото", изливаше водата си навън, когато случайно работеше. Снимка бТВ

Но от Столичната община все пак ще премахнат "Бидето" - неясен обект в централната градска архитектура.

Новият проект.

Автор на проекта с картата е проф. Боян Добрев от катедра „Стенопис“ на Националната художествена академия. По произведението му ще може да се ходи – вероятно ще става и за детска игра. Размерите на географската карта са 7,50 х 7,50 м. Мозайката ще бъде изработена от гранит и оцветен гранитогрес.

„Тя е визуално преосмислена – вярна е географски, но ролята на екологията ще звучи по начин, който не е толкова видим в обикновените карти“, коментира авторът.

По думите му, казани пред БНР, „на това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша, планината е нашето зелено сърце“.

Очаква се творбата да бъде инсталирана на булеварда до края на лятото. Премахването на фонтана и поставянето на мозайката ще струва на общината 30 хил. лева.

"Площад Славейков"