Изказването на президента Росен Плевнелиев в пленарната зала доведе до окончателен разпад на управляващата коалиция между БСП и ДПС. Причина за раздора стана спорът да има или да няма актуализация на бюджета.

"Оттеглям параметрите за актуализация на бюджета на ГЕРБ. Предлагатм да вземем решение за актуализация на бюджета, предложена от вашето правителство. Ако не приемате тази актуализация, как това правителство е управлявало една година? Целта е била да унищожите ГЕРБ и понеже не можете, сте помолили по-големия батко ДПС да я свърши тази работа. Искам да обещаете, че ако пак сте управляващи след няколко месеца, няма да пипате бюджета. Представяте ли си как ще ви се подигравам, ако тогава внесете актуализация?"

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обръщайки се към депутатите от БСП. Той каза още, че Иван Искров трябва да бъде заменен като шеф на БНБ от Калин Христов.

Председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов отвърна на Борисов, че Калин Хрисов също е част от проблема в БНБ. Той изтъкна, че има странно съвпадение между позициите на "нашия по-голям брат"  и ГЕРБ по отношение на актуализацията на бюджета.

"Не аз се целувах на Орлов мост с ДПС. Не аз съм виновен, че ДПС се държат по-отговорно от вас", каза Борисов.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че движението ще подкрепи предложението за актуализация, внесено от правителството.

"Бламирането на бюджета е бламиране на кабинета", заяви Цонев. Според него не ДПС, а БСП върши предателство спрямо правителството. Той каза, че има всички основания тази актуализация да бъде извършена.

Цонев предложи да има извънредно заседание на парламента във вторник, на което да се приеме актуализацията на бюджета. То бе прието с гласовете на ГЕРБ и ДПС. От БСП напуснаха залата и поискаха проверка на кворума и се оказа, че такава има.

"Категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя. Това не значи, че не можем да бъде толерантни като политически партии и това сме длъжни да го направим, все пак етническият модел е важен за България". Това коментира Борисов в кулоарите на НС. Той поясни, че темите, по които има еднаква позиция между ГЕРБ и ДПС са ясно мотивирани - Кристалина Георгиева, бюджета, смяна на управителя на БНБ.

Този, с който се целуваха го няма в парламента да обяснява всичко това (има предвид Сергей Станишев). Изведнъж за една седмица, защото съсипаха държавата, аз трябва да се обяснявам вместо тях,

каза Борисов. По отношение на Калин Христов той обясни, че Христов управлява фискалния резерв и по-точно външния дълг. "12 млрд. евро ги управлява по най-добрия начин", каза Борисов.

Корнелия Нинова (БСП) пък заяви, че социалистите ще искат среща с премиера Пламен Орешарски и ще настояват пред него той да оттегли актуализацията на бюджета. Според колегата й Румен Гечев от момена на внасянето на актуализацията досега резервът се е увеличил и вече е 8 млрд. лв. Според него това е още един аргумент, че актуализацията на бюджета е излишна.