Бизнесимперията на банкера Цветан Василев започна да се разпада, след като създаденият през 1992 г. и притежаван от него инвестиционен посредник "Фина-С" обяви, че прекратява дейността си. В съобщение, публикувано на сайта на финансовата компания на 21 юли пише, че на 18.07.2014 г. общото събрание на акционерите на ИП „ФИНА-С“ АД е взело решение за отказ от издадения лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник и е приело план за уреждане на отношенията с клиентите си.

Преди ден стана ясно, че осем служители на посредника са изпратили писмо до главния прокурор, в което твърдят, че на тяхно име, както и на името на други служители от фирмите на Цветан Василев, банкерът е раздавал кредити на свои кухи фирми. 

Според писмото Цветан Василев е наредил отпускането на кредити за 3,5 милиарда лева на свои фирми, които формално са се водили собственост на служители в КТБ и финансовата къща "Фина-С".

Клиентите на "Фина-С" ще получат писмено известие за прекратяване на отношенията с тях, като ще имат възможност да прехвърлят своите акции на лични сметки в Централния депозитар или при друг инвестиционен посредник. Парите ще им бъдат прехвърлени в избрани от тях банки или служебно в обща сметка, ако не вземат решение в 30-дневен срок.

След приключване на отношенията си с клиентите посредникът ще представи необходимите документи в Комисията по финансов надзор за да поиска отписване от регистъра на инвестиционните посредници, като след това ще смени предмета си на дейност.

От последния финансов отчет на посредника се вижда, че през 2103 г. дружеството е реазилирало приходи от 970 хил. лв., главно от валутни операции. За м.г. то е на загуба с 47 хил. лева.