Паника настъпи на Уолстрийт снощи, след като индустриалният фондов индекс "Дау Джоунс" се срина за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, съобщи Франс прес.

Предаван на живо по телевизията, сривът на "Дау Джоунс" прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата "Дау Джоунс" загуби 4,6 процента - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна. 

На китайската фондова борса също бе отчетен спад.

Тази сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври.

В момента, когато "Дау Джоунс" се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги когато индексите се повишават, отбелязва Ройтерс. Този рязък контраст вероятно е знак, че президентът може би осмисля напомнянето на мнозина бивши съветници в Белия дом, че американските президенти са се въздържали да коментират случващото се на Уолстрийт, пише БТА.

Сътресението на Уолстрийт съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новия президент на Управлението за Федерален резерв (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА. След като вчера положи клетва, Пауел обяви, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г.

След сътресението на борсите вчера Белият дом съобщи, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.

"Вниманието на президента е насочено към нашите фундаментални икономически показатели - силния растеж на американската икономика, исторически ниската безработица и растящите заплати", опита да успокои обществото говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Тя добави, че неотдавна подписаният от президента закон за намаляване на данъците и усилията му за елиминиране на регулациите допълнително укрепват икономиката и засилват благосъстоянието на американците.

Оптимизмът още не е изгубен

Сривът на "Дау Джоунс" наново породи безпокойство у американците, които досега бяха свидетели как стойността на техните спестявания за пенсия и имоти постоянно нараства без колебанията, които са част от нормалния пазарен цикъл, пише днес в. "Вашингтон пост" по повод спада на водещия промишлен индекс с 1175 пункта.

Според американския ежедневник тази турбуленция на финансовите пазари, обхванала Азия, Европа и САЩ заради опасения от инфлация, е най-силната от 2016 г. Тя заплашва да отнеме от президента Доналд Тръмп и Републиканската партия любимата им тема преди междинните избори за Конгрес през ноември - за стабилността на американската икономика. 

Според вашингтонския вестник друг възможен фактор, оценен като рисков от инвеститорите, е нарастващият федерален дефицит. Миналата седмица министерството на финансите на САЩ огласи данни, според които правителството се кани да заеме близо един трилион долара през тази година - повишение от 84 на сто спрямо миналата година. 

Източник на несигурност също е промяната в ръководството на Управлението за федерален резерв. Въпреки че се очаква новият президент на американската централна банка Джероум Пауел да продължи политиката на предшественичката си Джанет Йелън и да повишава плавно лихвения процент, той все още е относително непозната величина за пазарите, пише "Вашингтон пост". 

Сп. "Политико" обръща внимание върху бързите действия на Белия дом, целящи дистанциране на Тръмп от срива на пазарите. Това е било осъществено чрез добре координирани изявления и телевизионни интервюта на президентски представители. Според списанието това предполага възникването на възможност за президента на САЩ и занапред да рекламира пред избирателите икономическите ползи от данъчната реформа на републиканците, така че те да запазят мнозинството си в Конгреса след изборите през есента. На съветниците е станало ясно, че сривът на пазарите по време, когато Тръмп произнасяше реч в Охайо, ще засенчи думите му. Въпреки това президентът прибягна до главните си оръжия: да громи медиите, да критикува демократите и да развява конспиративни теории за "подмолната държава". 

Докато са пътували на борда на президентския самолет, продължава "Политико", съветниците са подготвили с помощта на финансовия министър Стивън Мнучин изявление, което да бъде огласено минути след пристигането на Тръмп в Белия дом. Решили са, че най-добрата реакция е всичко да се омаловажи: пазарите са променливи, а икономиката следва дългосрочна позитивна траектория.