Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини демократите в "неамериканско поведение" и дори в измяна, защото не аплодирали речта му "За състоянието на съюза" през миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът говори в Блу Аш, в щата Охайо, и обяви, че демократите излъчвали "лоша енергия", докато той говорел в Конгреса, и не ръкопляскали дори когато той поднасял добрите икономически новини.

Тръмп нарече поведението на демократите "неамериканско" и попита:

"Да наречем ли това измяна? Защо не?" И добави: "Със сигурност те сякаш много не обичат нашата страна."

Първата дама Мелания се срещна с деца в Синсинати, докато Доналд разговаряше с привържениците си.

Асошиейтед прес отбелязва, че е обичайно представителите на опозиционната партия да посрещат хладно годишната реч на президента "За състоянието на съюза", отбелязва БТА.

"На демократите повече им се иска работите на Тръмп да вървят зле, отколкото нашата страна да се развива добре. Това е много егоистично. Те пръскат негативи", посочи още президентът, цитиран от Нюз.ру.

Разбира се, Тръмп получи и светкавичен отговор.

"Правото да не се ръкопляска на идеи, с които не сме съгласни, е отбелязано в първата поправка", коментира веднага в туитър сенаторът демократ Джеф Маркли от Орегон. В първата поправка на Конституцията се гарантира свободата на словото, религията, пресата, събранията и свободното обръщение на народа към правителството с петиции.

И още нещо ще ви обясня, г-н президент, продължава сенаторът:

"Какво означава понятието държавна измяна. Това е, когато човек предава своята страна и се обединява с Русия, за да повлияе на американските избори."

Агенциите припомнят, че речта на Тръмп в Конгреса продължи около 80 минути, от които той сам си ръкопляска около 6 минути.

Още снощи Мелания и Доналд се прибраха в Белия дом.