"В българската политика виждам много мъже и жени, които се възприемат насериозно и на всяка цена", заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) пред Нова тв, където отчете една година, откакто... не е на "Дондуков" 2.

„Никой не бива да се взема насериозно завинаги и на всяка цена. В една демократична държава всеки има мандат. Аз имах 3 години като министър, 5 години като президент. Работих. Дадох всичко от себе си. Сега идват следващите. Пожелавам им успех”, заяви бившият държавен глава. Но така и не спомена кои политици с повечко мандати на високи позиции има предвид.

Според Плевнелиев "има живот и след политиката и той никак не е лош", а самата политика "не е на всяка цена и не би следвало да бъде целта - политиката винаги е средство, за да бъдем полезни, за да търсим заедно с народа и да намираме правилните решения и да постигаме прогрес". 

За Русия и хибридната война

"Много политици не смеят да посочат истината за Русия. Целият им елит избяга на Запад, децата им, икономиката е съсипана, не се говори за това как живеят руснаците и искаме ли да живеем като тях в един автократичен режим, в който човешките права и свободи не се спазват. Този дебат липсва", заяви Плевнелиев по повод говоренето за отношенията с държавата, управлявана от Владимир Путин.

По думите му у нас заради обществените нагласи е трудно да се заемат позиции срещу управлението на Путин, но не може да се подминава "взривяването на основните принципи на мира в Европа":

"Искаме ли да има траен мир в Европа? И възможен ли е, ако най-въоръжената и с ядрени оръжия държава окупира съседа си, инициира замразени конфликти в Грузия, в Азербайджан, в Молдова. Ами ако това се случи в България - кой ще ни защити?"

На реплика от водещата, че "нали сме в НАТО и ще ни защити", Плевнелиев отвърна:

"Хибридната война е измислена за това - тя е на ръба, за да може НАТО да не се задейства. Това е иновативен инструмен на Русия в XXI век как да се дестабилизират държави и да се държат в трайно подчинение на имперските амбиции за преразпределение на сфери на влияние." 

"Много политици вярват в измислената от цар Борис формула "винаги с Германия, никога срещу Русия", но аз не вярвам в това. Когато една страна се опитва по всякакъв начин да дестабилизира Европейския съюз, на нас ни прилича да се държим като европейци. Важно е за нас да сме член на ЕС и НАТО, само там е защитен стратегическият ни интерес."

Отново, извън президента Радев, Плевнелиев не посочи кой друг влиза в групата на "многото политици", които заемат по-добри позиции.

Росен Плевнелиев повтори тезата си, че Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени и деца, приета от Съвета на Европа, трябва да бъде ратифицирана у нас, но вместо това тук не е имало дори честни дебати по темата. Бившият президент повтори и критиките си към настоящия държавен глава Румен Радев, който се обяви "против". Плевнелиев разкритикува и идеята за провеждане на референдуми по темата:

Категорично съм против да се прехвърля отговорността на народа тогава, когато той е заблуден, и тогава, когато не са се чули ясни аргументи от експерти. Смятам, че българският народ беше подведен. Имаше много манипулации и много лъжи по отношение на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за защита на жени и деца от насилие. Нагледах се на абсолютно безотговорни изказвания, както и на факти, които не отговарят на истината. Конвенцията не е за въвеждане на „трети пол”, тя не се занимава с това.”

Пак, както и за "взелите се насериозно", и за отказващите да посочат заплахите от Русия политици, не назова отговорните за "безотговорните изказвания".