"Пристигнахме!"

Така от Фондация "Четири лапи" ознаменуваха пристигането на двете лъвчета Масуд и Терез, превърнали се в национална кауза, в спасителния център в Холандия. 

Това се случва близо половин година след като бяха спасени от Разградския зоопарк, където бяха стъпкани още при раждането си от по-големите животни, и след множество институционални пречки и протести в тяхна защита. Масуд и Терез имат генетични обременености, както и нарушения по отношение на гълтателния рефлекс вследствие от стъпкването.

До заминаването им се стигна след два протеста и личната намеса на премиера Бойко Борисов. Преди Борисов ангажимент за изпращането им бе поел министърът на екологията Нено Димов, но в последния момент се отметна, оправдавайки се с българското законодателство. "Алтернативната" идея бе те да бъдат изпратени в зоопарка в Пазарджик, където обаче признаха, че не могат да им осигурят адекватна медицинска помощ. Тази идея бе на депутата от ДПС, традиционно издиган и от избирателен район Пазарджик Делян Пеевски и в съзвучие с нея гласуваха разградските общински съветници.

Снимка бТВ

В крайна сметка след обществения натиск Масуд и Терез заминаха за Холандия. Транспортирането им бе организирано от "Четири лапи" и "Дивите животни", които се грижеха за лъвчетата и станаха основен двигател на процеса по извеждането им от страната. Те отпътуваха преди два дни.

Снимка бТВ

Очаква се, след като здравето им укрепне, те да бъдат пуснати в естествена среда - в специален парк в Южна Африка.