Владимир Гройсман бе назначен за временен премиер на Украйна, предаде "Лента.ру".

Той ще заеме мястото на подалия вчера оставка Арсений Яценюк. Министър-председателят се оттегли, след като управляващата коалиция "Европейски избор" се разпадна. Това стана заради излизането от нея на две от трите съставляващи я партии - УДАР и "Освобода".

Показателното е, че новият премиер е евреин. Русия и привърженици на предишната власт в Украйна често обвиняват днешните управляващи във фашизъм. Особено яростни са нападките срещу парламентарната партия "Свобода". Тя е нападана заради шествия в памет на националиста Степан Бандера, когото Москва смята за сътрудник на нацистите по време на Втората световна война.

Гройсман бе вицепремиер от 27 февруари, когато падна проруското правителство в Киев. Той оглави правителствената комисия, разследваща свалянето на малайзийския боинг в Украйна на 17 юли. При трагедията загинаха всички 298 души на борда.

Същевременно анализаторите в Украйна продължават да гадаят неочакваната за тях оставка на Яценюк. Според тях има три възможни версии.

Първата е, че премиерът е взел решението си под въздействието на емоциите.

Вторият вариант е, че той е капитулирал пред трудностите, пред които е изправена страната.

Според третата версия Яценюк с оставката си проправя пътя към укрепването на единоличната власт на новия президента Петро Порошенко.

Същевременно обаче в Украйна трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. След падането на предишното правителство в страната гласуваха само за президент и за кметовете на 27 града.

След свалянето на правителството балансът на силите в парламента в Киев се промени. Причина бе, че редица депутати напуснаха проруската Партия на регионите. В резултат партиите "Отечество", УДАР и "Свобода" формираха новото мнозинство, като създадоха коалицията "Европейски избор". И тя обаче се разпадна.